7 december bankrun… een ondoordachte actie

Stop de Bank

Er is een groep actief op internet en zij zijn bezig met het voorbereiden van een actie. Een actie die alle banken zou moeten slopen. “Stop de Bank” noemen ze deze actie. Het idee is eenvoudig, haal al je geld van de bank op 7 december. Maar je kan je afvragen of dit allemaal wel zo slim is!

Niet doordacht

Voordat ik ga proberen uit te leggen waarom dit niet slim is, zal ik eerst eens uitleggen waarom deze actie gedoemd is te mislukken.

Allereerst. Het maximale pin-bedrag. Alle banken hanteren een maximaal bedrag wat je per dag mag opnemen. Per bank verschilt het wel, maar zonder de bank in te lichten kan je echt niet meer dan € 5000 opnemen. Ga je de bank inlichten, mislukt deze actie. Want ze kunnen zich dan voorbereiden.

Ten tweede. Niet iedereen doet mee. Deze actie is redelijk onbekend. De bekende media heeft hier geen tot weinig aandacht aan besteed, en deze actie gaat alleen maar werken als een groot deel van Nederland mee doet. Stel dat er 300 000 mensen al hun spaargeld gaan opnemen. Dan is dat maar een druppel op een gloeiende plaat.

Ten derde. Heel veel mensen hebben hun spaargeld vast staan voor een aantal jaar. Die kunnen nu niet zomaar hun geld opnemen. Dus de banken houden nog steeds een fikse reserve over.

En DSB dan…

Dat was anders. Daar hebben de mensen hun geld niet zomaar opgenomen, maar overgeboekt naar een andere rekening. Deze actie wil alle banken tegelijkertijd laten omvallen. Dat is, zie alle voorgaande redenen, onmogelijk.

Een enkele bank laten omvallen is niet zo moeilijk. De truck is een tweede (spaar)rekening hebben bij een andere bank. Dan kan je gewoon je saldo overboeken. Maar dat schiet niet zoveel op. Het enige wat gebeurt is dan een omgevallen bank, die heel Nederland dan weer moet gaan redden. Met als gevolg nog meer bezuinigingen, en een hoop Nederlanders die heel veel geld kwijt raken. Dat kan nooit de bedoeling zijn van deze actie.

Stel dat het zou kunnen, dan is het een heel slecht idee

Stel dat we wel in een keer al ons geld kunnen opnemen. Dan slopen we niet alleen de banken, maar ook een groot deel van het bedrijfsleven, de overheid en zelfs de burgers worden geraakt.

Zonder banken kunnen bedrijven geen goederen bestellen, geen mensen betalen en valt het land stil. Na een paar dagen is al het eten in de winkels op. En dan. Er is niemand die met zijn vervoersbedrijf nog rond gaat rijden om alle winkels weer te bevoorraden, ze kunnen immers niet meer betaald worden voor hun diensten.

Kortom, het hele dagelijkse leven valt stil. Maar wees gerust. Het gaat niet gebeuren…

Wat gebeurt er dan wel

Eigenlijk is het enige wat gebeurt, als er voldoende mensen meedoen, dat we geen geld meer kunnen opnemen bij de pinautomaat. Cashgeld zal een aantal dagen schaars zijn. Zo heel erg is dat niet meer, omdat de meeste transactie via pin gaan.

De enige die er echt last van hebben zijn de kleine winkels zonder pinautomaat. En het is volgens mij niet het doel van deze actie om de kleine hardwerkende ondernemers kapot te maken…

1 thought on “7 december bankrun… een ondoordachte actie

Comments are closed.