Apple: Grijp eens in! Hiervoor hebben we toch een ‘gesloten’ appstore!

Apple

Even ander nieuws, even geen politiek. Al staat hier op de achtergrond wel ergens een TV ingeschakeld op de EO Ouderendag. Vandaag berichtte tweakers.net dat veel Apps je volledige identiteit uploaden naar advertentie netwerken. En dat hoort niet!

Apple heeft ons, iPhonisten, een gesloten Appstore gegeven. En een van de redenen is dat we geen rotzooi op onze geliefde toestelletje kunnen binnenhalen. Wil je dat wel, dan heb je hem vast wel gejailbreaked.

Maar tweakers bericht, met overtuigend bewijs van netwerkverkeernerd Eric Smith, dat verschillende apps je volledige naam doorseinen naar advertentienetwerken. En dat is niet prettig. Want zoals je weet ben ik voorstander van privacy. En ja, ik geef bewust veel privacy op. Maar zolang ik de keuze kan maken wat ik vrijgeef vindt ik het niet zo erg. Ik weet wel zo ongeveer welke gegevens waar rondzwerven.

Dit doorpompen van gevoelige gegevens naar advertentiebedrijven is erg vervelend. Nu weten die bedrijven wat ik doe als ik denk offline bezig te zijn. Ze weten al wat ik online doe (denk google, denk andere add-servers). Dit kunnen ze nu dus koppelen aan mijn telefoon.

En ik dacht veilig te zijn, want Apple zou mij toch ‘beschermen’. In ruil voor mijn vrijheid, zou ik bescherming krijgen! En hoe je het in de 53 pagina’s tellende voorwaarden accepteer ik wel op de iPhone, maar die lees ik echt niet. Denk na, 53 pagina’s met voorwaarden. In het Engels. Op een iPhone. Dat lees ik niet.

Doe dan 1 pagina. Met de tekst: “Gij zult niet kopieren”, “Gij zult niet Jailbreaken”, “Wij verkopen je identiteit” Klaar, 3 geboden. Niks 53 pagina’s!