Bezuinigen op cultuur is een goed idee!

stute

Verschillende bonden zijn een actie gestart om bezuinigen op cultuur tegen te houden, maar dit is eigenlijk grote onzin. Het gros van het geld gaat naar kunst en cultuur die alleen maar voor de ‘elite’ is. Mensen die geld zat hebben gaan naar de Opera of naar een klassieke voorstelling. Die hebben geld genoeg om wat extra te betalen voor een kaartje.

Hetzelfde geld voor schilderkunst. er zijn voldoende kunstschilders die het redden zonder subsidie, en misschien nog wel mooiere doeken maken dan de kunstschilders met subsidie. En daarbij, Jan Modaal heeft geen € 2000,- liggen voor een stukje schilderkunst. (en ja, een gemiddeld doek kost je al gauw een paar duizend euro).

En de kunstenaars die voor de Jan Modaal (of Henk en Ingrid) aan het werk zijn, krijgen geen cent van de subsidie. En er zijn genoeg mensen actief voor deze doelgroep. Een Frans Bauer of Jan Smit heeft het helemaal zelf gedaan.

Ook de cultuur voor de jeugd krijgt geen cent subsidie uit de cultuurpot, en toch staan er geregeld goede bands of grafitiekunstenaars op. En waarom, een echte kunstenaar (Muziek, beeldende kunst of wat dan ook) wil hoe dan ook creëren. En daar is geen cent subsidie voor nodig.

En al die gezelschappen die dan verdwijnen? Deze tegenvraag krijg je geregeld naar je kop geslingerd als je tegen kunst-subsidies bent. Het antwoord, laat ze maar verdwijnen. Er is geen interesse meer in deze gezelschappen blijkbaar en daarmee is het bestaansrecht.

Bezuinigen op cultuur, goed idee!

(de afbeeldingen gebruikt in deze post, zijn gemaakt door subsidievrije kunstenaars!)

UPDATE: Mijn standpunt is redelijk veranderd. Van voorstander tot twijfelaar… Ik weet het ondertussen gewoonweg niet meer!

3 thoughts on “Bezuinigen op cultuur is een goed idee!

 1. Juist kunst geeft ons onze kultuur.
  De bereikbaarheid van kunst en kultuur voor iedereen vind ik belangrijk.
  De uitdaging voor jongeren om in ons en buiten ons land te kunnen stralen met kunst moet van alle tijden blijven.
  Alleen maar praten over elitaire kunst voor de rijken is te simpel.
  Het enthousiasme waarmee de jeugd met muziek, dans, mode en grafitti kunst maken laten zien dat kunst en kultuur verder reikt dan simpelweg bezuinigen.
  Goed Kunstbeleid houdt zich vooral bezig met meer dan alleen de rijke elite.

  Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost

  • Helaas is het nu het geval dat het grootste deel van de subsidies gaan naar kunst voor de elite. Een opera-kaartje kost +/- 20 euro, terwijl een kaartje voor een pop/rockconcert minimaal 50 euro kost…

   Maak dat kaartje voor de opera ook zo’n 50 euro dan zullen de mensen nog steeds blijven komen.

   Voor beeldende kunst geld hetzelfde, maar een klein deel van de kunstenaars krijgt subsidie, terwijl anderen naast hun werk bezig zijn met hun creativiteit (en net zo mooie kunst maken).

   Het probleem met de subsidies is dat deze niet eerlijk verdeeld worden, maar alleen aan de elite-kunst (waar ik ook enorm van kan genieten). Een beginnend Frans Bauer is ook kunst (ook al vindt niet iedereen dat). Deze beginnende Frans Bauer kan met geen mogelijkheid aanspraak maken op subsidie.

   De Nederlandse staat zou alleen geld beschikbaar moeten houden zodat theaters, atteliers en bijvoorbeeld musea open blijven. De artiesten/kunstenaars moeten maar zelf zien hoe ze hun geld bij elkaar verdienen. Ofwel door het verkopen van hun kunst(ten) of door een baan naast hun kunst(ten) te nemen.

Comments are closed.