Browsergezeik

1780px-Timeline_of_web_browsers

Afgelopen week las ik weer eens over Internet Explorer 6.0. Google stopt namelijk met de ondersteuning. Ik denk, waarom niet. Er is toch niemand meer die een browser van 9 jaar oud gebruikt? Hierdoor ben ik eens gaan kijken welke browsers nog meer genegeerd zouden mogen worden. Hiervoor ben ik gaan zoeken naar een webbrowser tijdslijn. En heb deze ook gevonden op Wikipedia.

Kunnen we niet gewoon met zijn allen afspreken dat ondersteuning na drie jaar stopt. Voor de meeste webbrowsers is er binnen drie jaar wel een update beschikbaar. Is er na die drie jaar geen update beschikbaar, kunnen we wat mij betreft die webbrowser wel als dood verklaren.

Daarbij, moeten we volgens mij met zijn allen afspreken dat we de W3C standaarden volledig volgen. Is er een browser die dan iets verkeerd weergeeft, moet dat maar worden opgelost door de browserfabrikant. Niet door de website, zoals dat nu al jaren wordt gedaan.

Als je als web-ontwikkelaar je houdt aan de standaarden, dus ook voor JavaScript en CSS moet je ervan uit kunnen gaan dat je site in alle (ondersteunde) webbrowsers acceptabel wordt weergegeven.1780px-Timeline_of_web_browsers

Hier ligt dan ook een taak voor de OS-bouwers en de grote websites. Als alle grote websites, een melding tonen als je browser verouderd is en je OS ook gaat zeuren als je browser verouderd is zal je zien dat iedereen veel sneller gaat updaten.

Wat vinden jullie?