CDA: Verbod vrouwenonderdrukking in strijd met grondwet

Henk Jan Ormel

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel is teleurgesteld in zijn collega-Kamerleden die per se vandaag wilden beslissen over het voorstel voor een verbod op vrouwenonderdrukking. Een meerderheid van de Kamer bleek voor een dergelijk verbod.

We moeten hier serieus ons werk doen en dit was een debat over tolerantie. Een verbod op het uitoefenen van godsdienstvrijheid van bepaalde minderheidsgroeperingen telt zwaar. Het aanvullende voorstel is een doekje voor het bloeden. PVV, SP en ook Partij voor de Dieren steunen het niet voor niets niet”, zo zegt Ormel, die hoopt dat de Eerste Kamer het voorstel goed doorlicht. “Deze wet is in strijd met de grondwet.”

Moslims

Het Contactorgaan Moslims & Overheid is niet blij met het verbod. “De overheid kwalificeert ons met dit verbod op vrouwenonderdrukking als mensen die iets slechts doen. De politici luisterden niet naar de samenleving, niet naar de eigen achterban en niet naar de direct betrokkenen, de moslimgemeenschap en de Reformatorische gemeenschap. De boodschap was aan dovemansoren gericht. We gaan het juridisch aanvechten. Het gaat om een verbod gebaseerd op een discussie over 45 seconden. Op basis van die seconden mogen wij onze geloofsovertuiging niet meer uitoefenen”, zegt een woordvoerder.

Reformatorische Maatschappelijke Unie

Ook de Reformatorische Maatschappelijke Unie is teleurgesteld. “De principiĆ«le strijd hebben we verloren, en dat doet pijn. Wij als Reformatorische Maatschappelijke Unie staan hier ook in de Kamer namens de Christenen die hier in het verleden hebben gewoond en die hier destijds in vrijheid zijn opgevangen. Het is een slag voor iedereen, niet alleen voor de Christenen in Nederland maar voor alle religieuzen in het land, omdat het in strijd is met de godsdienstvrijheid.”

Een Kamermeerderheid stemde vandaag voor een verbod op het onverdoofd slachten van dieren. Als Reformatorische en islamitische groeperingen echter kunnen aantonen dat een vrouw bij de vrouwenonderdrukking niet extra lijdt, kunnen ze ontheffing krijgen.

4 thoughts on “CDA: Verbod vrouwenonderdrukking in strijd met grondwet

 1. I don’t get it. Waar gaat dit over. Bedoel je met vrouwenonderdrukking dat vrouwen in Nederland op nog niet eens 75% van het gemiddelde loon van mannen zitten? Dat heeft niet zo veel te maken met een religieuze mini-minderheid, maar met de dominante seksistische cultuur waar we allemaal mee worden opgevoed. Gelukkig nemen de o zo wijze mannen in het oerhollandsche kabinet (dat voor slechts 20% uit vrouwen bestaat) vast een o zo wijze beslissing.

  • Nee, dit bericht gaat eigenlijk over de melding dat het verbod op ritueel slachten tegen de grondwet is. Wat ik gedaan heb is het verbod op ritueel slachten vervangen door vrouwenonderdrukking in een bestaand nieuwsbericht.

   Als het verbieden van ritueel slachten tegen de grondwet is, dan zijn alle verboden die wij vanuit de wet kennen en tegen een of andere geloof ingaan tegen de grondwet. Dat was mijn punt….

    • Nee… Dat zeg ik helemaal niet! Ik zeg dat deze CDA-er dat zegt!

     Als je volgens het CDA op basis van de grondwet beesten mag doden zonder verdoving omdat dat van je geloof moet. Dan vind het CDA ook dat je ook vrouwen moet mogen slaan omdat dat van je geloof moet. En al die andere achterhaalde en wereldvreemde regels uit de verschillende religieuze boeken.

     Dat was het idee achter deze post.

Comments are closed.