CPB: Marktwerking in de zorg werkt niet

Spoedje

Ja, dat hebben ze echt onderzocht. Maar ik (en vele anderen) wisten dit al bij voorbaat. Door marktwerking wordt de zorg echt niet beter. Juist slechter. En keuzevrijheid is niet echt van toepassing als je met de ambulance half-dood wordt opgehaald…

…We analyseren de periode 2004-2008, waarin een belangrijke hervorming van de gezondheidszorg heeft plaatsgevonden in Nederland, namelijk de liberalisering van tarieven in de zorgsector. Als gevolg hiervan is de aandacht voor kwaliteit en transparantie van de zorg toegenomen. […] Wij vinden dat concurrentie effect heeft gehad op een aantal procesindicatoren, maar niet op de uitkomstindicatoren.

bron: CPB.nl (PDF)

Kort gezegd, de zorg is inzichtelijker geworden, maar nog net zo slecht en misschien nog wel slechter.

Nu worden de diagnoses sneller gemaakt en meer operaties op 1 dag gepland. Maar is dat goed? Nee. Een diagnose moet je grondig doen, en niet zo snel mogelijk. Dat geeft een verhoogde kans op misdiagnoses.

En meer operaties per dag inplannen is ook niet goed. Want veel operaties moeten nu worden uitgesteld omdat er bijvoorbeeld een spoedje tussendoor kwam, of een operatie is uitgelopen.

En je kan je gaan afvragen of ziekenhuizen alleen nog maar mensen gaan behandelen met ‘bekende ziektes’, want de moeilijke gevallen zijn slecht voor de statistieken en dus voor de inkomsten. En waar moet je dan heen met je moeilijke kwaal?

En de marktwerking zorgt voor meer bezuinigingen omdat ziekenhuizen  winst moeten gaan maken. Zo is er al flink bezuinigd op de schoonmaak met als resultaat smerige ziekenhuizen en operatiekamers!

Marktwerking kan goed zijn, maar niet voor hele belangrijke zaken zoals zorg. Anders is straks de goede zorg alleen nog maar voor de rijke Nederlanders weggelegd.