De corrupte zorg!

loesje_en_het_graaien

Geenstijl schrijft de laatste tijd geregeld een stukje over graaiers in de zorg… Wachtgeld, vertrekpremies en renteloze financieringen voor privé-aankopen… En wat dit mij leert, is dat het egoïsme in de bestuurslagen van de zorg  groot is. Het eigenbelang gaat boven die van de organisatie of cliënten/klanten/bewoners/patiënten (of wat nu weer de correcte term is voor zorgbehoevenden).

Dat bestuurders te veel geld uitgeven aan de verkeerde dingen is oud nieuws. Het is ook zo moeilijk om je core-business te onderscheiden in de publieke sector. Die marketingbobo’s weten zo goed te vertellen dat je beter een ton of wat kan uitgeven aan een nieuw logo of radiospot. Want de publieke sector moest toch commercieel denken, vanuit de klant en zo…

Maar dit is niet eens zo heel erg. Het is zonde van ‘t geld, maar het wordt ten minste nog besteed aan (of voor) de organisatie. Anders is het, als een falende bestuurder wordt ontslagen. Naast wachtgeld, krijgen ze meestal nog een oprotbonus. En niet eens zo’n hele kleine…

Wachtgeld, wat was dat ook alweer?

Wachtgeld is ooit ingevoerd om een inkomenszekerheid te bieden aan mensen die zich in gaan zetten in de publieke sector.  Volgens wikipedia:

Politici/bestuurders hebben een afbreuk-risico en niet altijd terugkeermogelijkheden in oude baan en kans om onverwacht hun functie te verliezen. Daarvoor is wachtgeld gecreëerd.

Wachtgeld wordt niet meer uitgekeerd aan ‘nieuwe ambtenaren’, maar deze krijgen wel een ‘speciale’ WW uitkering. Wat in feite neerkomt op hetzelfde. En op zich is er wel wat voor te zeggen. Het gebeurt geregeld dat mensen een commerciële baan opzeggen om zich in te zetten voor het grote goed. Stel dat het kabinet klapt of je onderdeel wegbezuinigd wordt, dan zit je zonder werk. Als overbrugging naar een nieuwe baan is het redelijk om je inkomsten te behouden.

Maar waar gaat het dan mis. Nou, die wachtgeld regeling is absurd hoog en duurt best wel erg lang. Daarbij, iets van een sollicitatieplicht is er niet echt. En zelfs als iemand besluit parttime te gaan werken, kan het salaris worden aangevuld vanuit de wachtgeld regeling.

Oprotbonus

Maar wat helemaal niet klopt is de extra oprotbonus. Bedragen tussen de 2 ton en 5 ton zijn normaal! Geld wat allemaal aan patiënten besteed had kunnen en moeten worden. En het gebeurt te vaak… Google maar eens op “Graaien in de Zorg“.

Wellicht is dit een kans voor het nieuwe kabinet om eens flinke bezuinigingen te doen. bezuinigen op de zorg inderdaad. Maar niet in de diensten, vergoedingen of prijzen van handelingen, maar op oprotpremies en wachtgeldregelingen van slechte bestuurders. Heb jij gefaald aan de top, dan heb je geen recht op extra geld in mijn ogen. Je heb waarschijnlijk al te veel geld gekost. Den Haag, doe er wat aan!