De hypocrisie van de politiek

wikileaks

Zo, weer een onderwerp over Wikileaks. Niet direct over Assagne, zijn arrestatie of de gelekte documenten, maar over de hypocrisie van de politiek. Vandaag, bij De Wereld Draait Door, liet Jack de Vries zien hoe hypocriet de politiek eigenlijk is. Alexander Klöpping stelde dat overheden alles van burgers mogen weten, maar burgers niet van de overheden.

Hier had Alexander een heel goed punt. Helaas werd er keihard overheen gepraat door onder andere Jack de Vries. Ik had graag gezien dat hier verder op ingegaan was.

Schijntransparantie

Nederland pretendeert een transparante overheid te hebben. En inderdaad, bij veel overheidsinstanties kan je een WOB-verzoek indienen. Maar voordat je de gevraagde informatie krijgt ben je weken verder en krijg je lang niet altijd de volledige informatie. En er zijn zelfs een groot aantal organisaties, betaald met belastingsgeld, die niet WOB-plichtig zijn. Een mooi voorbeeld is de Vereniging van Nederlanse Gemeenten.

Eigenlijk zou dit systeem andersom moeten werken. Alle informatie van de overheden zou openbaar moeten zijn, dit is technisch relatief eenvoudig te realiseren. En er zijn genoeg gekken in Nederland die ook daadwerkelijk alles gaan lezen, waar door we een goed controlemiddel hebben.

Natuurlijk zijn er een aantal gevallen waarin informatie geheim hoort te blijven, maar nu is “alles geheim, tenzij”. Dit zou je als politiek moeten omdraaien naar “alles openbaar, tenzij” waar bij de “tenzij” door iedereen best zelf ingevuld kan worden.

Het is volkomen logisch dat zaken betreffende militaire operaties of politieonderzoeken niet op straat horen te liggen. Er zijn er vast nog wel een aantal te bedenken, maar dat zouden de uitzonderingen moeten zijn. Bij een eerlijke overheid is (zo goed als) alles openbaar!

Hoezo hypocriet

De Nederlandse overheid wil graag alles van ons weten. Waar we rijden of reizen, met wie we e-mailen en bellen en hoeveel geld we verdienen. Ze willen zelfs graag zien naar welke websites we surfen. Al deze informatie wordt al tijden verzameld.

Maar als wij, de burgers van Nederland ineens van alles willen weten van de overheid, dan wordt het ons heel moeilijk gemaakt. De kernwapens in Volkel, is nog steeds iets wat wij ‘officiëel’ niet mogen weten. Iedereen weet dat ze er liggen, maar de overheid ontkent noch bevestigd dit.

Het CDA heeft deze week zelfs kamervragen gesteld over het hosten van wikileaks door Powned. Want, de publieke omroep (met een journalistieke verplichting naar het volk toe) zou geen wikileaks-documenten mogen openbaren.

Als de politiek zich zou bemoeien met de inhoud van het NOS journaal, dan zou ook heel Nederland op zijn kop staan. Maar nu het “geheime informatie” betreft gelden er ineens andere regels?!?

Eerlijk oversteken?!

Als de politiek alles van ons wil weten, zeg ik dat wij ook alles van de politiek zouden mogen weten. Doen ze dat niet, zoals nu het geval is, zijn ze heel hypocriet bezig.

1 thought on “De hypocrisie van de politiek

  1. Valt niet veel aan toe te voegen 🙂

    Ik sluit me er helemaal bij aan. Ik zie niet in waarom dingen die ”niet gevaarlijk” zijn, niet openbaar zouden mogen gemaakt, of waarom ze dat nu niet zijn? Tenslotte leven we in een democratie, niet in een alleenheerschappij.

Comments are closed.