De Roma discussie, een storm in een glas water.

Klein Zigeunermeisje

Dankzij het CDA, in persoon van Mirjam Sterk is de Roma-uitzettingsdiscussie losgebarsten. Maar geven die Roma nu wel zoveel problemen? Nou dat lijkt me niet. Natuurlijk zullen er omwonende zijn die er wel last van hebben, maar het aantal Roma in Nederland is zo klein dat dit eigenlijk niet in de landelijke politiek thuishoort. Het is een gemeentelijke kwestie.

Volgens schattingen zijn er tussen den 10 en 15 duizend Roma in Nederland. Waarvan het grootste deel woont in 9 gemeentes (Utrecht, Capelle aan den IJssel, Ede, Oldenzaal, Enschede, Veldhoven, Lelystad, Amsterdam en Nieuwegein). En het overgrote deel van deze Roma zijn gewoon Nederlanders, met een Nederlands paspoort. Dus het uitzetten hiervan is volgens mij compleet onmogelijk.

Dat er problemen zijn met een deel van de Roma gemeenschap is duidelijk. Hun cultuur is anders dan die van gemiddeld Nederland. Maar vergelijkbare problemen zijn er ook met laagopgeleide Nederlanders, zwaar gereformeerde Nederlanders, Islamitische Nederlanders en alle andere Nederlanders.