Drugscontrole met behulp van speekseltest, goed of niet?

Wiet

Zojuist is bekend geworden dat de politie in 2012 gebruik gaat maken van een speekseltests om automobilisten onder invloed op te sporen. Dat rijden terwijl je onder invloed bent niet zonder gevaar is begrijp ik dondersgoed. Maar is deze test wel goed genoeg?

Op zich ben ik het eens met de controle, maar ik maak me zorgen om de zogenaamde ‘false-postives’. De test toont het gebruik van een aantal drugs aan, zoals wiet, heroïne, cocaïne en andere drugs.

Hoelang is de drug nog meetbaar nadat de drug is uitgewerkt? Bij wiet weet ik dat het langere tijd meetbaar blijft. Bij passieve meerokers is het zelfs na vier dagen nog zichtbaar in de urine.

Ook zijn de speekseltests in Amerika al een tijdje een discussiepunt, omdat ze te gevoelig zouden zijn. Mythbusters heeft aangetoond dat het eten van wat maanzaad al een positieve uitslag kan geven.

Er wordt wel een bloedtest afgenomen bij een postief speekseltest resultaat, maar ook daar is het voor mij onduidelijk wat voor hoeveelheden strafbaar zijn.

Dus overheid, ik wil meer duidelijkheid!