Ervaring: iOS 4.0 op een iPhone 3g

Apple

Toch nog maar een review van het iOS 4.0, maar dan vanuit het perspectief van een iPhone 3g gebruiker. Alle reviews (die ik gezien heb tenminste) gaan over alle features die deze nieuwe versie van het iOS biedt, maar als je (net als ik) maar een iPhone 3g hebt dan heb je weinig aan al die reviews.

Wat werkt er allemaal niet

Het eerste wat opvalt in alle reviews is een custom achtergrond. Nou, vergeet het maar met je 3G. Dat gaat niet werken. Ook het veelgeprezen multitasking is geen mogelijkheid voor de oudere generatie iPhone. Maar het multitasking ga je niet echt missen. Wanneer ga je nu en gamen en twitteren tegelijkertijd.

Verder is het niet mogelijk om je iPhone te koppelen aan een bluetooth keyboard, maar wanneer zou je dat willen met je iPhone.

Wat werkt er wel

Folders: Nou het eerste en wellicht meest belangrijke aan deze update is de optie om Folders te maken. Dit werkt prettig. Ik ben van 4 schermen vol apps terug gegaan naar 1 scherm met folders. Nog niet het meest makkelijke, maar ik denk dat ik de goede balans nog moet vinden. Het werkt wel heel prettig en intu├»tief. Folders maak je door een App boven de ander te laten ‘hangen’. De iPhone maakt dan vanzelf een folder aan met de naam die logisch is voor beide apps. (Dus “games” als het beide spellen zijn, “nieuws” als het beide nieuwsachtige apps zijn, etc.) Ben je niet tevreden over de naam, kan je deze altijd zelf nog makkelijk aanpassen.

iBooks: Voordat je gaat gillen dat deze App er niet is, kan je even de Appstore openen en daar kijken. Deze App wordt niet geïnstalleerd door de installatie van iOS4, maar is nu ineens wel beschikbaar in de Appstore als gratis App. Het werkt prettig, en precies zoals je waarschijnlijk al gezien hebt in de aankondigingen van de iPad.

Of ik nu ineens wel boeken ga lezen vraag ik me af, maar de App werkt goed en de tekst is goed leesbaar op dat toch kleine scherm.

Email: Er zijn een aantal aanpassingen gedaan in de e-mail App. Nu worden gesprekken samengevoegd, zoals dat gebeurt in de Mail.app op MacOSX, en is het nu mogelijk mail van meerdere mailservers in 1 inbox te bekijken.

Overige: Tot nu toe heb ik nog niet alle features ontdekt, maar wel al gezien op internet. Zo schijnt er een spellchecker ingebouwd te zijn en kan je nu playlist aanmaken op je iPhone. Verder is de Foto’s app uitgebreid met “Places”, die we al kennen van iPhoto op MacOSX.

Conclusie

Echt spannend is het allemaal niet, alleen de toevoeging van folders is een nuttige. Ikzelf maak momenteel geen gebruik van meerdere mail-servers, maar de aanpassing van de Mail App lijkt wel nuttig.Verder lijkt het allemaal net iets vlotter te reageren, maar dat kan ook schijn zijn.

Ik verwacht wel dat deze nieuwe versie in combinatie met de 4de iPhone wel erg prettig werkt, nu nog wachten tot deze in Nederland beschikbaar is…