Geef mij de macht over mijn eigen pensioen

Geld onder druk

De laatste weken hoor ik steeds vaker dat ik geen pensioen meer hoef te verwachten. Als ik al wat zou krijgen is dat vele malen minder dan waar ik volgens mijn laatste pensioenoverzicht recht op zou hebben. En hier baal ik van. Ik betaal al zeker 10 jaar iedere maand premie. Als ik de 40 vol zou maken zou ik makkelijk een ruime ton (120.000 euro) gespaard moeten hebben, en dan reken ik niet eens de rente mee.

Maar door het falen van de huidige pensioenfondsen kan ik fluiten naar mijn spaargeld. En daar baal ik van. Duurbetaalde pensioenbestuurders zijn te achterlijk geweest om de vergrijzing aan te zien komen, te dom om de kredietcrisis te voorspellen (terwijl iedereen al zeker een jaar van te voren zag dat het zou gaan klappen). En ik mag de rekening betalen, nu voor de rijke babyboomers die met vervroegd pensioen gaan en straks als ik zelf met pensioen wil.

En dat klopt niet. Ik geloof best in het delen van de lasten, en in een sociaal stelsel. Maar dan wel een echt sociaal stelsel. Niet een waar de jeugd voor de ouderen betalen, maar zelf geen bal terug gaan krijgen.

Voor mij, en mijn generatie moet er nu wat veranderen. En daar wil ik niet voor afhankelijk zijn van de FNV of een andere ouwelullenclub. Geef mij mijn pensioenpremie in eigen beheer, zodat ikzelf kan bepalen wie mijn pensioenpot beheerd. Wil ik het bedrag op een spaarrekening knallen, dan moet ik dat zelf weten. Wil ik gaan gokken met het geld, moet ik dat zelf weten en zelf het risico dragen.

Zelf doen

Als ik nu nog 35 jaar moet werken, en mijn pensioenpremie van rond de € 25o,- maandelijks stort op een spaarrekening (met rente van 2,5%) spaar ik zeker € 165.000,- dan heb ik genoeg te besteden voor mijn oude dag. Want, stel ik wordt 87 jaar oud (wat ik betwijfel dan heb ik iedere maand € 685,- euro bovenop mijn AOW (waar ik ook al jaren voor betaald heb).

Ik kan mijzelf zelfs meer uitkeren vanuit die pot, want de rente loopt ook nog door. Zou ik iedere maand € 850,- van de € 165.000,- afromen maar nog steeds 2,5% rente vangen dan heb ik na 20 jaar nog een kleine € 6.500,- over voor mijn kinderen…

Ik weet dat dat veel minder is, maar ik reken met een rente van 2,5% en een looptijd van 35 jaar. Zou ik het inlegbedrag mee laten groeien met mijn salaris, dan stijgt het totaal bedrag natuurlijk ook. Daarbij, de rente van 2,5% is voor een eenvoudige spaarrekening. Zou ik mijn geld vastzetten tot mijn 67e, dan schiet de rente omhoog tot wel 4,5%.

Volgens mijnpensioenoverzicht.nl zou ik per jaar nu recht hebben op een ruime € 33.000,- pensioen per jaar, maar daar geloof ik geen ene zak van. Zelf regelen, levert wellicht wel minder pensioen op. Maar wel de controle, het overzicht en zekerheid.

Dus overheid, werkgever- en werknemer-organisaties fuck de babyboomers. Die hebben al 10 jaar premie van mij mogen ontvangen. Dat geld ben ik kwijt, en zal ik nooit meer terugkrijgen. Maar vanaf nu wil ik het zelf regelen. Niks geen collectief pensioenfonds!

Disclaimer: Ik ben geen econoom, maar een eenvoudige medewerker van een IT bedrijf. Er zijn vast meerdere manieren om van die € 250,- per maand veel meer te maken dan de getallen die ik hier als voorbeeld noem. Maar ik zie vele voordelen over het zelf regelen van mijn oudedagsvoorziening.

3 thoughts on “Geef mij de macht over mijn eigen pensioen

    • Dus volgens jou zou iedereen in heel Nederland eigen baas moeten worden, of maar moeten accepteren dat ze amper pensioen krijgen, terwijl ze jaren hebben betaald?

      • Inderdaad, een collectief geeft je nooit wat je denkt te krijgen.
        Je hoeft geen eigen baas te worden, je kunt ook regelen met je werkgever dat jij de premie rechtsreeks krijgt en dat je het zelf regelt (oude sok, Zwitserse bank, etc., laat je fantasie de vrije loop). Buiten de doos denken heet dat…

Comments are closed.