Het is de schuld van hullie!

RWS

Het koude seizoen is volop aan de gang. Sneeuw en ijs op de weg, regen, strooiwagens en valpartijen. Ergens in februari/maart volgend jaar zal de schade weer worden opgemaakt, en zal hoogstwaarschijnlijk blijken dat het allemaal weer veel meer heeft gekost dan voorgaande jaren.

En dan zal het grote claimen beginnen. Want al die valpartijen, blikschade en gebroken polsen zijn natuurlijk niet de schuld van de betrokkenen. Het komt omdat de weg veel te glad is. Of omdat er gaten in het asfalt zijn gekomen door bevriezend water. En daar moet iemand de schuld van hebben.

Dus wat gaan we dan weer massaal doen? Juist, we klagen de gemeente of Rijkswaterstaat aan. Die hadden immers met legers aan strooiwagens en tonnen aan zout klaar moeten staan bij het eerste snufje zout. Ieder gaatje groter dan een kwartje, meteen vullen met speciaal antivries-asfalt. Zelf nadenken, vooruitkijken en voorzichtig lopen doen en kunnen  we niet.

Want het is toch niet onze eigen verantwoordelijkheid om in te zien dat het veel te glad is. Iemand moet dat ons vertellen, en het liefst nog ons handje vasthouden bij het naar buiten gaan.

Maar als dan van de zomer blijkt dat de belastingen flink omhoog moeten, omdat de gemeentes en Rijkswaterstaat meer mensen in dienst moeten nemen, en al die claims moeten uitbetalen, worden we weer boos. Want dat is toch niet ons pakkie aan?

Laten we met ons allen eens goed gaan nadenken, en wat meer onze eigen verantwoordelijkheid nemen. Is het glad? Doe dan voorzichtig. Ga je onderuit en breek je wat? Dan heb je je zorgverzekering! Bots je met je auto tegen iemand op? Dan heb je een autoverzekering! Maar ga niet lopen zeuren bij de overheid dat ze alle kleine paadjes en stoepjes schoon moeten houden.