Het mooie en het lelijke van Augmented Reality

Layar Logo

Deze week is het weer even hot. Augmented Reality: het toevoegen van informatie aan de realiteit. Omdat de hedendaagse mobieltjes steeds krachtiger worden en uitgerust zijn met Camera, GPS (misschien zelfs beamers) en internet wordt het mogelijk deze samen te voegen. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om informatie over je omgeving. Een voorbeeld is het Nederlandse Layar.

Vooralsnog is staat Augmented Reality nog in de kinderstoelen, maar er zijn genoeg partijen bezig met de ontwikkeling van nuttige en vooruitstrevende toepassingen. Zie het volgende filmpje van TED waarbij een beamer wordt toegevoegd aan de hardware-set:

Maar een groot nadeel van deze nieuwe ontwikkelingen is dat we, als we hiervan gebruik maken, wel heel veel informatie over onszelf prijsgeven aan een derde (hoogst waarschijnlijk commerciƫle) partij. En het gaat niet alleen om locatiegegevens. Gegevens over boeken die we willen lezen, eten wat we graag eten, kleding die we mooi vinden, interesses die we hebben willen we graag aanvullen met de datastromen van het internet (dus gebruik maken van Augmented Reality). Maar door dit te doen, geven we wel heel veel van ons zelf prijs.

Ik denk zelf dat het grootste probleem van Augmented Reality niet de techniek is, maar de bereidheid van mensen om het te gebruiken (tenzij ze niet doorhebben dat ze zoveel van zichzelf prijsgeven.)