Het wordt tijd voor een Ministerie van ICT

overheid-ict

Vandaag is weer eens bekend geworden dat een ICT-project bij de overheid is geklapt. Schade 12 miljoen (schijntje). En het gebeurt regelmatig dat ICT-projecten falen binnen de overheid.

Dat ICT binnen de overheid complex is, heb ik met eigen ogen mee kunnen maken. Regelgeving en aanbestedingswetgeving maken het realiseren van een project heel erg complex. Maar dit is volgens mij eenvoudig op te lossen.

Zorg voor één projectbureau binnen de overheid. En ook echt maar één. En verplicht alle andere overheidsinstellingen hun ICT-gerelateerde zaken daar onder te brengen. Weg met de eilandjes, weg met het wiel 5 keer uitvinden en weg met de honderden standaarden.

Door alles in een organisatie onder te brengen is het eenvoudiger om standaarden te gebruiken en ervoor te zorgen dat alle systemen op den duur gekoppeld kunnen worden. Alle kennis (omtrent techniek, standaarden, wetgeving, etc., etc.) is immers aanwezig binnen één organisatie en het is veel eenvoudiger als alle systemen op een vergelijkbare techniek functioneren.