Hobby’s zijn duur! Stop hobby-subsidies

Sucker

Gemeenten hebben berekend hoeveel geld ze de afgelopen 5 jaar in het profvoetbal hebben gestoken. Volgens een bericht van de NOS is dat 300 miljoen euro. Maar ze praten hier alleen over rechtstreekse schenkingen.

Subsidie geven aan een profclub mag niet, maar gemeentes hebben extra super-de-luxe skyboxen aangekocht en regelmatig de huur voor het clubgebouwtje kwijtgescholden om de geen-subsidie-voor-private-organisaties-regel te omzeilen.

En deze ambtenaren hebben zo goed als zeker niet alle kosten die de samenleving maakt ten behoeve van voetbal berekend. Want, van ons belastinggeld worden treinen gerepareerd (na een reisje van naar de uitclub), extra politieinzet geregeld en de rechtelijke macht druk bezig gehouden.

Maar waar zou dat geld heengegaan zijn, wat de gemeentes hebben gegeven aan de clubs. Nou salaris. Heel simpel. Salaris voor spelers, salaris voor directeurenteams en ga zo maar door. De hardwerkende kantinejuffrouw, lijnentrekker, ballenjongen krijgt een schijntje of zelfs helemaal niets. Maar de voetballers, trainer (en entourage) en de verschillende directieleden verdienen wel genoeg om een dikke Mercedes, Porsche of Maserati te rijden.

En wat gaven de clubs, toen het allemaal nog zo goed ging aan de gemeente. Nou helemaal niets. Het geld is allemaal verdwenen in de zakken van een paar al veels te rijke mannen die er nog mooiere Porsche’s, Mercedi of Maserati’s van kochten.

Prof voetbal heeft niet zijn hand op te houden bij een gemeente. Een profclub hoort het risico zelf te dragen, net zoals iedere andere ondernemer. Ik vind zelfs dat ze alle bijbehorende kosten mogen dokken, zoals extra politie-inzet, treinreparaties, etc, etc.