Hoe lang woont mijn kind nog thuis

appartement

Vandaag is bekend geworden dat mensen met een modaal inkomen nauwelijks nog een woning kunnen kopen, het maximale hypotheekbedrag ligt rond de ton. Daarvan koop je in het normale Nederland net een garagebox. Van huren is al langer bekend dat dit haast onmogelijk is, helemaal als je meer dan € 33 000 per jaar verdient. Nu heb ikzelf twee kinderen, een van een paar maanden en een van 4. Door alle berichtgeving begin ik mij zorgen te maken over hun huisvesting.

Ik ging er altijd vanuit dat mijn kinderen rond hun twintigste het huis uit zouden gaan, zodat ik nog een leuk leven zou kunnen leiden zonder allerlei kwaaltjes die bij bejaarden horen. Lekker van de kinderkamers een thuisbioscoop maken of ruimte creëren voor wat dan ook.

Inschrijven bij de woningbouwvereniging

Dus na het horen van de aangescherpte hypotheek eisen dacht ik slim te zijn en mijn oudste dochter nu alvast in te schrijven bij de woningbouwstichting. Want momenteel liggen de wachttijden op minimaal 6 jaar voor een flat zonder lift (in een of andere achterstandswijk waar niemand eigenlijk wil wonen) en ruim 14 jaar voor een eengezinswoning.

Omdat ik geen zin heb om mijn kinderen zolang thuis te hebben ben ik gaan bellen. Want nu al inschrijven geeft mijn oudste dochter een goede voorsprong en de mogelijkheid om op een gezonde leeftijd het huis uit te gaan.

Maar nu loop ik tegen het grote probleem aan van minimale inschrijvingsleeftijd. Die ligt rond de 18 (sommige woningbouwclubs hanteren 17).

Het gevolg

Doordat de woningmarkt nu zo krom in elkaar steekt zal je zien dat vele ouders straks met hetzelfde probleem gaan kampen. Kinderen die tot hun dertigste of zelf langer thuis wonen. Er zullen veel minder kinderen komen, omdat stelletjes gewoonweg niet de plek hebben om een gezin te stichten. En ja, volgens de regels kan je eventueel urgentie krijgen, maar als iedereen dat krijgt blijft de wachttijd nog steeds gelijk.

Het gaat er dus op neer komen dat op jezelf wonen voor de rijken wordt. Als pappa een grote zak geld heeft is er geen probleem. Of je kind moet een rijke partner treffen. Maar aangezien niet iedereen die grote zak met geld achter de hand heeft, of dat geld eigenlijk voor zichzelf wil houden (wat zijn goed recht is), zullen we over 5 tot 10 jaar zien dat wonen echt een rijke hobby geworden is.

Mijn kinderen niet!

Natuurlijk zijn mijn kinderen superslim en zullen makkelijk op hun 25-ste al zeker 4x het modale inkomen verdienen. Dus zelf maak ik mij niet al te veel zorgen.