Hoe verpest je het in je eentje voor velen!

ADP Dicht

In Utrecht heb je het Julianapark en in dat park zit een speeltuin. En in die speeltuin staat een klein huisje, waar vanuit koffie, thee en limonade wordt geschonken voor leuke prijsjes. Dit huisje, het Antje Drijver Paviljoen wordt gerund door vrijwilligers die ervoor zorgen dat er toezicht, een toilet en gezelligheid is in de speeltuin.

Hier maken in het weekend heel veel mensen gebruik van. Ook mensen die het niet zo breed hebben komen hier vaak met hun kinderen, omdat de prijsjes zeer schappelijk zijn.

Dit initiatief houd het park gezellig en leefbaar. Want wat is een speeltuin zonder toilet, toezicht en koffie!

Maar wat is er dan aan de hand

Er heeft iemand lopen klagen. Iemand die naast het park woont heeft blijkbaar last van het Antje Drijver Paviljoen. Hoe dat kan, kan ik niet begrijpen. Het huisje staat in het park, in de speeltuin. De overlast komt dus van het park, en niet per definitie van deze stichting.

Deze buurtbewoner heeft de gemeente erop gewezen dat de stichting deze locatie illegaal exploiteert. Wat juridisch gezien helemaal klopt. Het is namelijk bijna niet te doen om voor alle vrijwilligers een vergunning aan te vragen, wat wel nodig is. De benodigde vergunning (exploitatievergunning) is persoonsgebonden en er dient altijd iemand aanwezig te zijn met zo’n vergunning.

Omdat het wordt gerund door vrijwilligers is het niet haalbaar om dit te doen, omdat de vrijwilligersgroep regelmatig wijzigt van samenstelling. Daarbij zijn de kosten zo’n 1.700 euro zijn, en per wijziging, die dus geregeld nodig is met zo’n wisselend personeelsbestand, je ook nog eens een kleine 500 euro moet neertellen wordt het onbetaalbaar voor de stichting. Deze bedragen zijn niet te betalen voor de stichting, die al moeite heeft met de huur van de locatie.

Maar die vergunning is toch verplicht

Ja, dat wel. Maar deze stichting heeft hier al vier jaar lang gezeten zonder problemen. De gemeente heeft zelfs geholpen met veel zaken. En was dus bekend met de situatie. Zeg maar dat deze stichting ‘gedoogd’ werd.

De klager

Nee, ik ga niet de klager met naam en adres hier neerzetten. Al weet ik wel wie het is. Deze persoon woont tegenover een zij-ingang van ‘t park en heeft daar blijkbaar overlast van. Dat kan, maar dat heeft in mijn ogen weinig te maken met de speeltuin en het Antje Drijver Paviljoen. Zo’n park trekt mensen (en dus auto’s en fietsen) die ook van die ingang gebruik maken. En ja, dat kost wat parkeerplaatsen.

En om maar te kunnen zeuren heeft deze persoon zijn vizier in eerste instantie gericht op de speeltuin. Waarschijnlijk is de volgende keer de kinderboerderij of de Gemeentelijke Groenvoorziening aan de beurt. Want ja, die zorgen natuurlijk ook voor overlast.

Dat het park er al sinds 1903 zit en deze persoon nog geen 107 is, geeft voor mij aan dat het onterecht klagen is. Want ja, je gaat naast een park wonen, en dan kan je zelf wel bedenken dat dat mensen trekt (met bijbehorende overlast). Maar ja, ga je naast een schoolplein wonen, kan je ook niet ineens gaan zeiken over het geluid van spelende kinderen!

Wat houdt dit in?

Kort en krachtig, het ADP is voor het laatst open op 29 augustus. Tenzij er misschien een wonder gebeurt. Geld voor de vergunningen is er niet, en de gemeente heeft niet aangegeven bereid te zijn hier in te helpen.

En dit is erg, het ADP heeft ervoor gezorgd dat de speeltuin een leuke gezellige plek is geworden in het park. Waar veel mensen dagelijks of wekelijks heenkomen en een leuke (mid)dag hebben. De vrijwilligers houden een oogje in het zeil, zorgen dat het opgeruimd blijft in de speeltuin en zorgen dat er een toilet en eerste hulp aanwezig is.

2 thoughts on “Hoe verpest je het in je eentje voor velen!

  1. Beste Mark

    Ik heb je stukje over het Antje Drijver Plantsoen met genoegen gelezen. Ook je blog ziet er goed uit. Goed stukje ben het daar helemaal mee eens. Met het doorklikken naar jou naam kwam ik er achter dat je bijna mijn buurman bent en ook vrijwilliger (bent/was) A.s. zaterdagmorgen zijn wij (Mijn vrouw en ik) voor de laatste keer vrijwilliger. De klacht die is ingediend staat totaal niet in verhouding met de opbrengsten die deze Stichting teweeg heeft gebracht. Ik ben bang dat als er niets met het park gebeurd er weer toestroom van overlast klachten zullen ontstaan (hangjeugd, zwervers, criminaliteit etc) Beste groet je buurman

    — Reactie aangepast door Mark Berck, op verzoek van mijn straatgenoot zijn naam weggehaald. (24-10-2011)

  2. Met verbazing dit stukje gelezen. De genoemde buurtbewoner heeft het blijkbaar als zijn/haar levenstaak gezien dat het ADP gesloten wordt. Want hij/zij heeft dit kennelijk voor elkaar gekregen. Wat ik mij afvraag is of er niets gedaan kon worden aan de zgn overlast die deze buurtbewoner ondervond. Ook vraag ik mij af over wat voor overlast het dan gaat. Zal de buurtbewoner van de overlast af zijn als het ADP gesloten wordt? Ik vermoed van niet en denk dat velen het met mij eens zijn. Er zullen nog steeds veel bezoekers blijven komen, ook al is het ADP gesloten daar ben ik van overtuigd. Waaronder ik en veel vrienden. Wij hebben nooit gebruik gemaakt van het ADP, een goed initiatief vonden we het wel. Toiletten voor de kinderen, limonade, gezelligheid voor ouders. De klagende buurtbewoner heeft niet meegerekend dat er behalve ouders nog een andere grote doelgroep het Julianapark bezoekt, die geen gebruik maakt vd faciliteiten van het ADP. Denk aan studenten, vriendengroepen, stelletjes enzov. Vergeet ook de zwervers alcoholisten en drugsgebruikers niet. Door de aanwezigheid van het ADP drong die laatste doelgroep wat terug in het Julianapark. Controle heet dat, deze zal nu wegvallen. Zal de klagende buurtbewoner waarschijnlijk wel tevreden mee zijn. Een ondoordachte actie, zo noem ik het. Nu is het wachten over klachten over de festivals , ook dat trekt veel bezoekers , ontspanning en plezier wat de buurtbewoner ook zeker zal ergeren. Als de klagende buurtbewoner slim is probeert hij medestanders mee te trekken zijn zijn/haar geklaag. Dan hebben we straks een verlaten verloederd park waar helemaal niemand meer wil komen maar heeft de buurtbewoner tenminste zijn/haar rust.

Comments are closed.