Ik wil ook van Google Streetview af!

Google lijkt de slag in Duitsland verloren te hebben. Ze mogen niet zomaar streetview foto’s plaatsen op internet. En terecht. Nu hoor ik sommigen alweer denken: “Wat heeft hij dan te verbergen dat hij zijn huis niet op internet wil?” Nou helemaal niets. Maar ik wil zelf kunnen bepalen of mijn huis wel of niet op internet komt.

Ik heb Google helemaal geen toestemming gegeven om foto’s te maken van mijn huis. Ook  mijn vrouw en zus staan (redelijk) herkenbaar op de foto. Zij hebben ook geen toestemming gegeven om met hun hoofd op het internet te staan. En ja, Google heeft geprobeerd de gezichten te blurren, maar herkenbaar blijven ze.

Als Google het netjes had gevraagd (opt-in) dan had ik ze hoogstwaarschijnlijk toestemming gegeven, maar er is mij niets gevraagd.

En ja, juridisch mag het vast allemaal wel. Maar ik hier niet om gevraagd, maak geen gebruik van deze dienst en toch kan ik me nergens uitschrijven. En zelf de foto’s gebruiken mag ook al niet. Want op de afbeeldingen rust immers copyright. Dus de foto’s van mijn straat, auto en huis gebruiken kan mij een claim aan de broek opleveren.

In Duitsland willen ze wel gaan werken met een Opt-in. En alle huizen waar ze geen toestemming voor hebben moeten waarschijnlijk geblurred gaan worden. Dit is een goede zaak. Zo heeft iedereen de controle over zijn eigen foto’s.

Vind je dat ik onzin praat, bekijk dan het filmpje achter deze link maar eens!

4 thoughts on “Ik wil ook van Google Streetview af!

 1. Wat een onzin hiero zeg, een vreemde zullen heus de ”ge-blurde” gezichten niet herkennen hoor, lijkt mij.

 2. Luke, je reactie is wat mij betreft naief, deze gemakzucht is voer voor de controledrift van diverse instanties. De vrijheid waarvoor al honderden jaren is gestreden, geven we nu te gemakkelijk weg.
  De huidige vorm van controle begint voor onze generatie al normaal te worden. Wat volgt er voor de volgende!!??

  • Waarschijnlijk zijn zij al bereid om een rfid-chip te laten implanteren, want dat is zo gemakkelijk met betalen… (dit gebeurde een paar jaar terug al in Rotterdam).

   De streepjescode tatoeage komt ook steeds dichterbij. Mensen blijven maar denken dat als je niets te verbergen hebt je privacy niet zo belangrijk is.

   Gelukkig zijn er nog een aantal groeperingen die proberen de massa anders te laten denken, zoals:
   http://bof.nl/
   http://www.privacymatters.nl/

   alleen nu wordt het tijd dat de mainstream-media het ook gaat oppakken…

Comments are closed.