Justitie wil weten of je rijk of arm bent!

internetbankieren

Ja, weer een nieuwe ideetje van ons prachtige justitieapparaat. Ze willen graag weer wat informatie van ons hebben. Na de telefoon- en internet-verkeersgegevens willen ze nu weten met wie jij allemaal bankzaken doet. En willen ze graag weten of je rood staat of niet. Het doel hierachter. Van iedere Nederlander een digitaal profiel bouwen waarmee ze automatisch verdachten kunnen aanwijzen!

Het klinkt vergezocht, maar het begint hier aardig te lijken op een totale politiestaat. Het argument “ik heb niets te verbergen” gaat ondertussen niet meer op. Want er wordt gesproken (in het NRC artikel) over het koppelen van al deze data. Op zich lijkt dat een goed idee, maar fouten zullen gemaakt worden, waardoor er mensen verdacht worden gemaakt door een systeem die niets gedaan hebben.

Gevaar van opslag bankgegevens

En je kan je afvragen of deze gegevens niet misbruikt gaan worden. Ze zeggen de zaak goed te beveiligen, maar dit jaar is al eens gebleken dat agenten zomaar belgegevens van iemand kunnen opvragen, omdat de inzage-procedure niet werkt. Vorig jaar zijn er meerdere malen gegevens opgevraagd door niet-bevoegd personeel of zonder juiste rechtelijke grondslag.

Reden van opslag bankgegevens

Ook mist een duidelijke reden voor deze uitbreiding (net zoals die al ontbrak bij het bewaren van alle bel/internetgegevens). De reden die gegeven wordt is dat het allemaal makkelijker wordt. En ja, het wordt makkelijker. Maar weegt het gemak op tegen alle risico’s? Ik denk van niet.

Nederland recordhouder opvragen gegevens

Tegelijkertijd met het uitbrengen van het nieuws van de wens van justitie om bankgegevens op te slaan heeft Bits of Freedom ook achterhaald dat Nederland koploper is met het opvragen van verkeersgegevens. In Nederland wordt meer dan 4 keer zo vaak de database geraadpleegd dan dat Duitsland dat doet. Dit terwijl Duitsland bijna 5 keer zoveel inwoners heeft als Nederland.

Wonen er in Nederland zoveel verdachten en criminelen, of wil justitie graag van iedere Nederlander een risicoprofiel opzetten. Ik denk het laatste.

Meer informatie en veel documenten van justitie bij Bits of Freedom in het artikel Nederland Europees koploper opvragingen telecomgegevens.