Kort door de bocht: 65% Amerikanen dom

De kop vat eigenlijk de hele post samen en brengt niet veel nieuws. Maar ik zal het uitleggen. Het heeft in ieder geval te maken met Wikileaks, Openheid en transparantie en terroristische organisaties. Naar aanleiding van het vrijgeven van allerlei documenten door Wikileaks heeft Peter King (Republikein, lid van Homeland Security Committee) geroepen dat Wikileaks als terroristische organisatie aangeduid moet worden.

Maar die 65 % dan?

MSNBC heeft onder de berichtgeving van deze mannelijke Sarah Palin een poll gehouden, en aangezien deze site zich vooral richt op amerikanen, kan je stellen dat die resultaten een redelijke afspiegeling is van de Amerikaanse samenleving. En blijkbaar is 65 % het met Peter King eens.

Dit terwijl ik dacht dat de Amerikanen voor vrijheid van meningsuiting waren, maar blijkbaar niet als het gaat om zogenaamde ‘geheime’ informatie.

Of heeft de propaganda machine van de USA-overheid genoeg angst ingezaaid. Want de Amerikaanse overheid riep dagelijks dat het vrijgeven van documenten weleens mensenlevens zou gaan kosten.

3 thoughts on “Kort door de bocht: 65% Amerikanen dom

 1. Tja… Vrijheid van meningsuiting is nog geen vrijheid van informatie, he? Die Amerikanen vinden het prima als je met een mening komt, maar als je met feiten komt die geheil hadden moeten blijven, dan word je volksvijand nummer 1.

 2. Aan de ene kant, groot gelijk, dit zou niet mogen worden gepubliceerd. Maar anderzijds, ik heb zelf een kijk in WikiLeaks genomen en zoveel spannends wat direct gevaar vormt voor de overheid, is nou ook weer niet weergeven.

  Daarbij, we leven in een democratie, net als Amerika. Al is Amerika een felle democratie-hoer :-). Wat ik dus probeer te zeggen, democratie staat letterlijk voor ”Het volk regeert”, en als dan z├│veel geheim wordt gehouden, neem bijvoorbeeld het gerucht van kernwapens in Nederland, Belgie en Duitsland… Tja, wat moet je als burger daar dan van vinden? Hebben wij ooit een handtekening gezet dat we dat ondersteunen? Nou nee, dat kan ik me helaas niet herinneren.

  • Aan de ene kant, groot gelijk, dit zou niet mogen worden gepubliceerd.

   Waarom niet. In een echte democratie heb je drie belangrijke en onafhankelijk van elkaar opererende machten.
   1) de overheid en regering (en alle mogelijke achterliggende organisaties). Hier worden wetten gemaakt en zaken geregeld.
   2) de rechtelijke macht. Deze beoordeeld bij conflicten of iemand (of een organisatie) geen wetten heeft overtreden
   3) het publiek, of te wel de pers. Deze controleert de 2 overige machten, en heeft twee manieren om misstanden aan het voetlicht te brengen. hiervan is een naar de rechter stappen de ander is het open gooien.

   Wikileaks heeft de rol van het publiek. En gooit een beerput open (althans, zij vinden het een beerput).

   Daarbij heeft Wikileaks in het verleden alle data die mogelijk mensen in het gevaar zou brengen geanonimiseerd. En als deze data echt mensenlevens in gevaar brengt, kan je je altijd afvragen waarom het ├╝berhaupt op papier stond en zo slecht beveiligd is geweest!

Comments are closed.