“Kranten stelen bezoekers van weblogs”

dode krant

Begin deze maand kwam het nieuws dat de publieke omroep zou moeten stoppen met haar internetactiviteiten, omdat ze daarmee bezoekers wegtrekken bij de kranten. Het is ondertussen een beetje stil rondom dit onderwerp, maar waarschijnlijk wordt er in Den Haag nog steeds gelobbyd door de krantenbobo’s om dit voor elkaar te krijgen.

Maar de kranten zijn hier heel fout bezig. Ze stelen namelijk net zo hard mijn bezoekers als dat de publieke omroepen bezoekers steelt van de krantensites. Citaat uit de Telegraaf:

“VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg heeft dat maandag gezegd. Ze vindt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie als omroepen met belastinggeld zich op terreinen begeven waar kranten hun brood moeten verdienen.”

Op zich heeft ze een punt voor wat betreft de oneerlijke concurrentie. Maar dit argument is net zo makkelijk tegen de internetactiviteiten van kranten in te zetten. Zij brengen nieuws op internet en daarmee stelen zij bezoekers van weblogs en pure nieuwssites zoals nu.nl.

Onzin natuurlijk

Ook ik begrijp dat het onzin is om te stellen dat kranten mijn bezoekers stelen. Maar het is net zo’n onzin om te roepen dat de Publieke Omroepen oneerlijke concurrentie pleegt.

Er is een argument wat eventueel overeind blijft staan. Als de websites van de Publieke Omroepen betaald worden met belastinggeld zou je kunnen stellen dat het verkeerd gebruik is van subsidies. Maar als het betaald wordt vanuit overige inkomsten valt dit argument weg.