Laat de beesten gewoon verhongeren!

oostvaardersplassen

Waarschijnlijk ga ik een hoop dierenliefhebbers boos maken met deze post. Maar voordat je gaat schreeuwen in de comments vraag ik je eerst de hele post te lezen. Ik vind dat alle beesten in de Oostvaardersplassen gewoon moeten verhongeren. En de kadavers moeten niet worden opgeruimd.

Natuurgebied

Ooit is er bedacht dat de Oostvaardersplassen een echt natuurgebied moest worden. Waarbij wij, de mensen, ons er niet mee zouden bemoeien. Soms groeit een populatie wat harder, maar krijgt dan ‘s winters te maken met een tekort aan voedsel. De sterke beesten overleven, de zwakkere gaan dood. Dat levert af en toe zielige beelden op, maar de natuur is niet altijd even gezellig. Dieren die doodgaan hoort in de natuur. Dieren die lijden ook.

Keuze maken

Willen we wel de beesten gaan afschieten en opruimen (of eventueel bijvoeren), dan maken we van de Oostvaardersplassen een stadspark. We laten de natuur dan niet meer zijn natuurlijke gang gaan. Dat is op zich helemaal niet erg. Het is een keuze. Willen wij een park met lieve diertjes die worden onderhouden of willen wij echte natuur die zichzelf regelt.

Misschien zie ik het verkeerd?

Als jij dat vind, geef dat dan aan. Ik ben altijd bereid mijn  standpunt te wijzigen na goede commentaren en terechte kritieken.

[poll id=”4″]

13 thoughts on “Laat de beesten gewoon verhongeren!

  • De zorgplicht voor je dieren heeft NIETS te maken met de status van het gebied waarin ze lopen: noem het een park, noem het een weiland, of natuurpark … Hell, van mijn part noem je het Den Haag……..

   Stel: een boer zet zijn vee in een weiland waar ze niet uit kunnen, hij laat ze er maar op los fokken, en laat ze bij voedselschaarste verhongeren. Komt hij er dan mee weg door te zeggen dat hij het weiland een natuurgebied is? Nee, natuurlijk niet! Hij heeft de plicht voor zijn dieren te zorgen, en als hij dat niet doet staat ‘ie in no-time voor de rechter.

   Nu heet die boer “Staatsbosbeheer”, en dan is er ineens geen zorgplicht meer?
   Omdat zij die dieren houdt als bio-grasmaaier i.p.v. voor het vlees of de melk?
   Rot op zeg !

   • De zorgplicht voor je dieren heeft NIETS te maken met de status van het gebied waarin ze lopen

    Dit ben ik niet met je eens. Als wij ervoor kiezen de natuur zijn gang te laten gaan, hebben wij er ons niet mee te bemoeien. Wij zijn volgens mij niet een oppermachtig wezen dat overal de baas over moet spelen (al doen we dat wel).

    Nu heet die boer “Staatsbosbeheer”, en dan is er ineens geen zorgplicht meer?

    En dat is niet helemaal waar. Wij (of eigenlijk Den Haag) hebben besloten de natuur zijn gang te laten gaan. Dat houdt ook in dat er beesten doodgaan. Is een natuurlijke gang van zaken.

    Nu wordt er ieder jaar een enorme ophef gemaakt over de dooie beestjes. Die ophef is onzin. En dat is ook mijn punt. We moeten een goede keuze maken, en ons daar aan houden. Niet iedere winter, als er ineens een zielig hertje wordt getoond op het journaal, gaan miepen over schieten/bijvoeren.

    Rot op zeg !

    Waarom, het is toch mijn blog. Ga zelf weg 🙂

 1. “Ooit is er bedacht dat de Oostvaardersplassen een echt natuurgebied moest worden.”

  En dat is mislukt, dat gebied is niet groot genoeg om een natuurlijk eco-systeem te hebben. Het is niet veel anders dan een dierentuin kooi, maar dan zonder dak.

  Normaal kunnen de overtollige dieren verder trekken zodat ze elkaar niet beconcureren voor voedsel. Dat hebben we zelf voorkomen door er hekken omheen te plaatsen, dus zijn de beheerders van dat gebied ook verantwoordelijk voor de dieren die er, door menselijk handelen, niet genoeg voedsel kunnen vinden.

  Je vind het natuurlijk? Ik vind het een dieren-concentratie-kamp.

  • Ik geef aan in het stuk dat we een keuze moeten maken. En daar ook voor moeten gaan. De keuze is tot nu toe altijd geweest de natuur zijn gang te laten gaan. Dan moeten we dat nu ook doen.

   Of we maken er echt een park van, niks mis mee wat mij betreft. Maar wees er duidelijk over.

 2. Tja, ik wil er ook wel op die manier over denken, maar ik vind Nederland eigenlijk veel te klein om nog echte natuur te herbergen. Het gaat hier om grote grazers die normaal gesproken zouden migreren als ze in een bepaald gebied verhongeren. In Nederland gaat dat helaas niet meer, waardoor ze door wegen, hekken en bebouwingen gedwongen zijn om hun huidige leefgebied kompleet kaal te vreten.
  Een ander alternatief is natuurlijk de introductie van natuurlijke roofdieren die deze grote grazers wel even te grazen nemen als er een overschot ontstaat. Maar ook hier ontstaat dan een probleem met mogelijke bevolkings-toenames en wat erger is, die roofdieren zullen dan ook de veeboeren lastig vallen en een bezoekje aan het bos een vrij gevaarlijke onderneming maken. Huisdieren zouden ook niet meer veilig zijn. Dus liever geen grote aantallen wolven in Nederland.
  Lynxen dan? Tja, die zijn minder riskant maar die kunnen deze grote grazers niet aan! Zelfs een verzwakt paard of rund is te sterk voor een lynx. Ze moeten eerst letterlijk dood neervallen!
  En daar zit het grootste probleem bij deze grote grazers. Ze hebben geen natuurlijke vijanden in Nederland, waardoor de verzwakte en stervende exemplaren een enorm lange lijdensweg doorgaan voordat ze uiteindelijk dood gaan. Een paard met een gebroken poot zal dan nog weken rond kunnen hinkelen zonder dat een roofdier hem uit zijn lijden verhelpt. En de argeloze bezoeker van deze natuurgebieden moet maar kijken naar alle pijn die deze dieren hebben…
  Nee, Nederland is beter af als een groot natuurpark, waar de grote grazers door de jacht worden beheerd en de verzwakte dieren gewoon snel uit hun lijden worden geholpen.
  En de kadavers? Tja, nogmaals, er zijn te weinig grote roofdieren in Nederland, waardoor je grote aantallen vossen, dassen, marters en andere kleine jagers nodig hebt om het kadaver van een enkel rund of paard op te ruimen. Wat wel zou kunnen is dat afgeschoten grote grazers via een slachthuis worden geslacht waarna bepaalde resten weer in het wild worden teruggezet om de kleine jagers te voeden. Maar welk doel heeft dat dan? Dan krijg je een overschot aan vossen, marters en dassen in Nederland! Maar willen we die aantallen wel verhogen? Het aantal vossen in Nederland is al erg groot en ze vallen ook kleine huisdieren aan. En onder normale omstandigheden zou de vossenpopulatie door de winter weer iets afnemen maar als er veel kadavers liggen van de grote grazers dan is de gehele winter een enorm vreetfestijn voor deze dieren en komen ze het jaar erop in nog grotere aantallen terug!
  Nogmaals: Nederland is gewoon te klein voor echte natuur. We hebben weinig keuze dan dat we zelf meewerken met het beheer ervan.

  • Ik ben het niet geheel met je eens voor wat betreft de wolven. Tot 1800 was de wolf een normale verschijning in de Nederlandse bossen. En daarbij zo gevaarlijk zijn ze niet voor de mens. Ik denk dat je het gevaar kan vergelijken met een wildzwijn. Een wolf valt niet zomaar mensen aan.

   Het probleem is is dat we geen keuze kunnen maken. Het is of de natuur zijn gang laten gaan, of er een park van maken. Nu is het een tussenweg, en dat werkt niet.

   Ik denk dat als we de Oostvaardersplassen geheel met rust laten, dus ook de kadavers. Er vanzelf wel een evenwicht ontstaat. Het oogt misschien niet zo diervriendelijk, maar lijkt mij het beste wat we kunnen doen…

   • De wolf is misschien geen gevaar voor de mens, behalve dan kleine kinderen. Daarnaast zullen wolven ook op huisdieren jagen. Maar Nederland kan een kleine populatie aan wolven wel herbergen, denk ik.
    Het probleem is alleen dat de grote grazers zorgen voor veel voedsel voor wolven zodat ook het aantal wolven fors kan toenemen. Dan krijg je dezelfde situatie als met vossen, waarbij een enorm overschot opeens zorgt dat de halve wildstand van Nederland opeens opgegeten gaat worden! Teveel vossen zal ten koste gaan van onder andere veel weidevogels en kleine knaagdieren en reptielen. Een overschot aan wolven is riskanter omdat dan ook grotere diersoorten bedreigd gaan worden en hongerige wolven uiteindelijk ook in de bebouwing naar voedsel gaan zoeken, zoals veel vossen nu al doen.
    Vergelijken met wilde zwijnen? Kan, maar ook wilde zwijnen staan erom bekend dat ze mensen aanvallen. Maar wilde zwijnen worden ook regelmatig afgeschoten om hun aantallen laag te houden zodat ze niet richting bewoonde wereld trekken.
    Maar goed, even een rekensommetje. Stel dat we 2500 grazers op de Oostvaardersplassen hebben. De helft daarvan vrouwtjes die kalveren of veulens krijgen. Ieder jaar een nieuw jong betekent ieder jaar 1250 nieuwe grazers erbij. Om in balans te blijven zullen dan ook ieder jaar weer 1250 grazers dood moeten neervallen. Dat zal een deel zijn van die kalveren en veulens maar zonder roofdieren hebben deze goede kansen om te overleven. Maar voor het gemak, de helft van de jongen gaat weer dood en de rest wordt aangevuld door de oudere, zieke volwassenen.
    Een beetje paard of rund weegt bij geboorte al tientallen kilo’s en volwassen exemplaren kunnen al gauw de 400 tot 500 kilo halen. Dat is 250.000 kilo rottend vlees dat ieder jaar erbij komt! En dat is best veel. De kleine roofdieren kunnen dat nooit allemaal opruimen dus krijg je dat grote delen door maden wordt opgevreten wat resulteert in een enorme toename van (schadelijke) insekten. En een deel rot echt weg door de nodige bacterieen, wat uiteindelijk ook invloed gaat hebben op het grondwater.
    Je hebt gelijk, een tussenweg is niet mogelijk. En omdat Nederland gewoon te klein is voor de Grote Natuur, is een park een betere optie.
    Het heeft overigens niets te maken met diervriendelijkheid wat ik hier betoog. We hebben gewoon de ruimte niet om de Grote Grazers de vrijheid te geven die ze nodig hebben.

    • Dus kort gezegd: Maak van de Oostvaardersplassen een natuurpark.

     Mijn argument is, dat de natuur zelf een evenwicht gaat vinden als er ook jagers in het gebied komen. De omvang van het gebied maakt dan niet zoveel uit. De natuur past zich wel aan…

     De keuze moet maar eens gemaakt worden. Of vrije natuur en geen ingrijpen, of een groot park. Met beide is niets mis, maar het gezeur wat nu ieder jaar de kop opsteekt is nutteloos. (Ik weet het, ik doe er aan mee)

     • Tja, er moeten jagers bij komen. Maar moeten dat menselijke jagers zijn, waardoor je eigenlijk een natuurpark krijgt, of echte roofdieren waardoor je echte natuur krijgt?
      Tja, bij echte roofdieren moet je dus denken aan wolven en beren. Beren hebben in een ver verleden ook in Nederland geleefd maar de praktijk is dat beren veel te gevaarlijk zijn in een klein gebied zoals Nederland omdat ze enorme territoriums claimen en daarnaast behoorlijk sterk zijn. Daarnaast jagen beren niet altijd op de grote grazers maar kiezen ze eerder voor makkelijk te verkrijgen voedsel zoals bijvoorbeeld afval. Ze komen dan snel in de bewoonde wereld.
      Dus de andere jager maar? Wolven zijn in het algemeen niet erg gevaarlijk voor mensen maar kunnen wel schade aan de veestapels veroorzaken. Zeker als het om scharrel-vee en weide-vee gaat. Een roedel wolven is in staat om een volwassen rund of paard uit te putten en vervolgens opvreten maar dan moet je wel een roedel hebben, niet enkele individuen. Zo’n roedel zal dan wel een groot gebied claimen en de Oostvaardersplassen kunnen misschien maar twee of drie van dergelijke roedels herbergen.
      Maar wolven hebben een probleem in combinatie met zwerfhonden: Hoewel de gemiddelde wolf de hond eerder als een maaltijd beschouwd dan als soortgenoot kan het voorkomen dat een stevige zwerfhond door een roedel wolven wordt opgenomen en er een kruizing ontstaat. De Husky staat er bijvoorbeeld om bekend dat ze wel eens samen met wolven voortplanten maar in bijna alle gevallen werden die nakomelingen vervolgens verder door mensen opgevoed en doorgekruist met andere huskies. Toch kan een zwervende husky de wolven-populatie ras-onzuiver maken. Idem voor andere grote zwerfhonden. En in Nederland zijn er best veel locaties waar honden redelijk vrij rondlopen. (Denk aan boerderijen! Maar ook honden die tijdens een boswandeling er vandoor gaan.)
      Kortom, zouden wij in Nederland in staat zijn om een roofdieren-populatie in stand te houden? En wat lastiger is: kunnen wij inteelt bij die roofdieren-populatie voorkomen?
      De natuur past zich wel aan. Dat zie je tegenwoordig ook duidelijk, nu steeds meer wilde dieren gewoon binnen de stadsgrensen aan het wandelen zijn. Zo lopen in delen van Amsterdam in de groene parkjes al vossen rond. Ook een heleboel wilde vogels komen er in de stad voor. Zo zit bij mij thuis iedere dag wel een aantal vlaamse gaaien pinda’s te eten van het netje pinda’s dat ik heb hangen. Ook allerlei marters en dassen kunnen rondlopen in de randgebieden van de stad en ik heb op de stadsgrens van Amsterdam wel eens een verdwaalde das rond zien lopen. Maar dit is wel allemaal klein wild.
      Hoe zit het met groot wild? Die zijn vaak al beperkt tot bepaalde natuurgebieden en als ze daaruit weten te ontsnappen ontstaat er altijd een beetje chaos. Volgens mij was het gisteren nog dat een ree besloot een snelweg over te steken, zonder succes. Gevolg: file. Die grote Grazers zullen dit ook proberen, zeker als ze door roofdieren worden opgejaagd. Normaal zouden ze door een hek wel tegen te houden zijn, maar in paniek willen ze er best dwars doorheen vluchten. En een roedel wolven op hun hielen zal hen zeker die paniek bezorgen.
      —————-
      Toch zou het gebied in de toekomst toch nog echte natuur kunnen worden. Men is bezig met de aanleg van Oostvaardersland, een onderdeel van een netwerk van natuurgebieden waardoor de natuur in Nederland grenst aan natuur in Belgie, Duitsland, Frankrijk en andere delen van Europa. Binnen deze grenzen zouden de grote grazers dus kunnen leven en zelfs migreren en zou er plek ontstaan voor grotere roofdieren zoals de wolf en misschien zelf her en der wat beren. Dit project is binnen Europa bekend als “Natura 2000” en pas in 2015 zou Oostvaardersland klaar kunnen zijn met een gebied van 15.000 hectare.
      Maar op dit moment zijn de Oostvaarderslassen nog te geisoleerd.
      Dus misschien moeten we op de huidige manier nog even doormodderen totdat het Natua 2000 project ook volledig gerealiseerd is. Dus nu een park en later echte natuur…
      Wat vind je daarvan?

     • Dus misschien moeten we op de huidige manier nog even doormodderen totdat het Natura 2000 project ook volledig gerealiseerd is. Dus nu een park en later echte natuur…
      Wat vind je daarvan?

      Dat is een plan, al ben ik bang dat het hele Natura 2000 project nog wel even stil ligt met het huidige kabinet. Ik krijg sowieso de indruk dat dit een topic is waar je veel van weet 😀 Meer dan ik in ieder geval!

 3. Tja, ik wil er ook wel op die manier over denken, maar ik vind Nederland eigenlijk veel te klein om nog echte natuur te herbergen. Het gaat hier om grote grazers die normaal gesproken zouden migreren als ze in een bepaald gebied verhongeren. In Nederland gaat dat helaas niet meer, waardoor ze door wegen, hekken en bebouwingen gedwongen zijn om hun huidige leefgebied kompleet kaal te vreten. Een ander alternatief is natuurlijk de introductie van natuurlijke roofdieren die deze grote grazers wel even te grazen nemen als er een overschot ontstaat. Maar ook hier ontstaat dan een probleem met mogelijke bevolkings-toenames en wat erger is, die roofdieren zullen dan ook de veeboeren lastig vallen en een bezoekje aan het bos een vrij gevaarlijke onderneming maken. Huisdieren zouden ook niet meer veilig zijn. Dus liever geen grote aantallen wolven in Nederland. Lynxen dan? Tja, die zijn minder riskant maar die kunnen deze grote grazers niet aan! Zelfs een verzwakt paard of rund is te sterk voor een lynx. Ze moeten eerst letterlijk dood neervallen! En daar zit het grootste probleem bij deze grote grazers. Ze hebben geen natuurlijke vijanden in Nederland, waardoor de verzwakte en stervende exemplaren een enorm lange lijdensweg doorgaan voordat ze uiteindelijk dood gaan. Een paard met een gebroken poot zal dan nog weken rond kunnen hinkelen zonder dat een roofdier hem uit zijn lijden verhelpt. En de argeloze bezoeker van deze natuurgebieden moet maar kijken naar alle pijn die deze dieren hebben… Nee, Nederland is beter af als een groot natuurpark, waar de grote grazers door de jacht worden beheerd en de verzwakte dieren gewoon snel uit hun lijden worden geholpen. En de kadavers? Tja, nogmaals, er zijn te weinig grote roofdieren in Nederland, waardoor je grote aantallen vossen, dassen, marters en andere kleine jagers nodig hebt om het kadaver van een enkel rund of paard op te ruimen. Wat wel zou kunnen is dat afgeschoten grote grazers via een slachthuis worden geslacht waarna bepaalde resten weer in het wild worden teruggezet om de kleine jagers te voeden. Maar welk doel heeft dat dan? Dan krijg je een overschot aan vossen, marters en dassen in Nederland! Maar willen we die aantallen wel verhogen? Het aantal vossen in Nederland is al erg groot en ze vallen ook kleine huisdieren aan. En onder normale omstandigheden zou de vossenpopulatie door de winter weer iets afnemen maar als er veel kadavers liggen van de grote grazers dan is de gehele winter een enorm vreetfestijn voor deze dieren en komen ze het jaar erop in nog grotere aantallen terug! Nogmaals: Nederland is gewoon te klein voor echte natuur. We hebben weinig keuze dan dat we zelf meewerken met het beheer ervan.

Comments are closed.