Mensen in de zorg nodig, los eerst dit eens op!

Bejaarde in luier

Momenteel kamt de zorg met een gebrek aan mensen. Volgens mij is dat algemeen bekend. En ik begrijp heel goed waarom. Ik zou ook niet in de zorg willen werken omdat ik van dichtbij meemaak wat de problemen zijn. Mijn vrouw is namelijk zo’n zorgmuts.

Vaste lezers weten dat ik ook twee kinderen heb en sinds een maand weer normale kantoorbaan. En daardoor wordt ik meteen weer herinnerd aan de slechte omstandigheden in de zorg. En nee, niet aan bejaarde vrouwtjes die 24 uur in een poepluier liggen. En ook niet aan mongooltjes waarbij al 8 uur de mond niet is afgeveegd en dus heerlijk liggen in hun eigen kwijl. Nee, ik wordt meteen weer geconfronteerd met de onmogelijke werktijden.

Als je in de zorg werkt heb je namelijk te maken met wisselende diensten. De ene dag van 9.30 tot 16.00 dan weer van 16.00 tot 12.00 en de week daarop van 10.30 tot 15.00 en 21.30 tot 9.30. Er is geen pijl op te trekken. Als er nou enigszins regelmaat in zat. Een patroon of zo was het nog te overzien. Maar nee. Iedere week steekt anders in elkaar. En vrije dagen en vakanties moet je wel 3 maanden van te voren opgeven en hopen dat je ze toegewezen krijgt.

De werkgevers in de zorg houden geen rekening met gezinslevens en de aanwezige kinderopvang. Ik kan namelijk nergens een kinderopvang vinden die op onregelmatige basis mijn kinderen wil opvangen. Je kan kiezen uit 1, 2, 3, 4 of 5 dagen per week. En die dagen liggen vast. En om nu mijn kinderen standaard 5 dagen per week in de opvang schoppen is ook geen goed idee. En de oma’s zijn ook geen optie, de ene is 50km rijden de andere 1000km.

Ik begrijp best dat roosteren in de zorg niet eenvoudig is, maar waarom kan er niet wat regelmaat inzitten. En waarom zijn het altijd van die versnipperde diensten. Mijn vrouw heeft een contract voor 3,5 dag, maar in de praktijk is dat of twee werkdagen of vier werkdagen. Want uren gedraaid in de avonden en weekenden tellen dubbel of zoiets. Daarnaast werkt ze nog eens belachelijk veel extra omdat er te weinig mensen zijn.

Dus willen we meer mensen in de zorg, zijn er een aantal dingen die aangepast moeten worden.

  1. Regelmatige werktijden. Gebruik ploegendiensten of zo;
  2. Geen structureel overwerk meer! Zorg voor voldoende mankracht. Zorg ervoor dat als er iemand ziek wordt dat niet de naaste collega’s op moeten draven!
  3. Geef een marktconform salaris!

2 thoughts on “Mensen in de zorg nodig, los eerst dit eens op!

  1. Op zich een terechte opmerking, maar komt dit ook niet omdat heel veel mensen in de zorg parttime werken? En heeft natuurlijk te maken met het feit dat het een 24-uurs job is, maar dat in de nachtelijke uren er veel minder werk is dan overdag.

    En zelfs overdag heb je een piek. In de ochtend iedereen ontbijten, wassen. In de avond iedereen eten.

    Misschien moet het werk ook eens anders ingedeeld worden, al weet ik niet of dat ook daadwerkelijk mogelijk is.

    • Het grootste probleem waar wij tegenaan lopen is dat er geen regelmaat in het rooster zit. Dus de ene week 10 uur opvang nodig hebben en de andere week helemaal niets. Dat moet toch echt makkelijk anders kunnen lijkt mij!

Comments are closed.