Mijn indrukken van OSX Lion

OSX Lion

Ja, ik weet het. Deze dagen schrijft iedereen wel zijn (of haar) mening over Lion. En ik, doe hetzelfde… Niet vanwege de extra hits die het kan gaan opleveren (natuurlijk wel), maar omdat ik een aantal andere dingen heb ontdekt/gevonden die ik nog nergens anders heb gelezen. Kleine dingen, maar wel zaken die je leven aangenamer maken op een Mac. Windows-liefhebbers, skip deze post maar, ik heb namelijk geen zin OS-discussie.

Preview (voorvertoning)

Een van de minst-opvallende verbeteringen, maar wel een hele prettige. De aanpassing van Voorvertoning in Finder. Ik werk altijd in Finder in de kolommen-weergave, zodat er extra informatie getoond wordt van een bestand of map als je deze selecteert.

Preview van Preview

Preview van Preview

Voorheen werd er bij een aantal bestandstypen er een voorvertoning weergegeven, en nu is het aantal ondersteunde bestandstypen enorm uitgebreid. En nog mooier, het is mogelijk om te bladeren. Door je muis boven de voorvertoning te laten hangen, worden er navigatie-knoppen getoond. Erg handig en nuttig, als al je documenten bijna dezelfde voorpagina hebben.

Natuurlijk scrollen

Deze functie is al veel besproken door de verschillende weblogs en technokrantjes. De meesten daarvan zijn er niet over te spreken. De scroll-richting is omgedraaid, scrollen werkt nu hetzelfde als op een iPad/iPod/iEtc. Ik vermoed dat de meeste ook geen multitouchpad gebruiken. Ikzelf heb zo’n Apple Trackpad, en moet toegeven het was even wennen. Eventjes ja, tien minuten later en ik wil niet meer anders…

Apple Magic Trackpad

Apple Magic Trackpad

En die trackpad in combinatie met Lion is geweldig. Surfen in Safari, werken met meerdere desktops, overschakelen van applicaties met behulp van Mission Control. Alles werkt met gestures. Neem de tijd om deze eventjes te oefenen (uitleg is te vinden in Preferences -> Trackpad of Systeemvoorkeuren -> Trackpad).

Versies

Een andere geweldige functie is automatisch opslaan en versiebeheer. En dit is uitgevoerd op een manier die ik nog niet eerder gezien heb. Ik kan het wel proberen uit te leggen, maar onderstaande video laat goed zien hoe het werkt (let niet op de stem, volgens mij is deze Jake net 10 geworden)

Pin to desktop

Deze functie is nuttig als je zoals ik veel gebruik maakt van meerdere desktops. Het is nu mogelijk om een applicatie standaard te laten openen op een desktop. Bijvoorbeeld Safari opent altijd op desktop 1, photoshop op 2 en pages op 3. Deze functie in combinatie met de eigen achtergrond van een bureaublad maakt het werken met de mac nog prettiger.

Zo heb ik bijvoorbeeld alle applicaties die eigenlijk altijd openstaan, maar niet altijd mijn aandacht behoeven geplaatst op desktop 4 (ik heb vier bureaubladen gedefinieerd in Mission Control). iTunes staat altijd aan, en die is altijd geplaatst op desktop 3.

Zo kan ik heel snel schakelen naar deze apps (swipen met 3 vingers), zonder mijn andere vensters kwijt te raken…

Om een applicatie vast te zetten op een bureaublad neem je de volgende stappen:

  1. Open de applicatie en plaats deze op het bureaublad waar je hem altijd wil openen;
  2. Rechtsklik op het icoontje van de applicatie in het dock;
  3. In het contextmenu dat verschijnt ga je naar “Opties -> Wijs toe aan -> Dit bureaublad”;

De volgende keer dat je de applicatie opent, wordt deze automatisch geplaatst op het bureaublad waar je hem aan toegewezen hebt…

Bonus: Mijn top 5 Must have Apps voor de mac

Iedere Mac-gebruiker heeft wel een aantal Apps waar hij niet zonder kan, zo ook ik. Omdat ikzelf in het begin (en nog af en toe) zoek op die top 5 lijstjes, om zo aan handige nuttige apps te komen deel ik mijn top 5 met de buitenwereld. En waarom maar 5, geen 10 of meer? Omdat dit lijstje zich richt op downloaden van films/series, gewoon daarom.

Perian

Perian Logo

Perian is een tool die je standaard moet installeren als je veel film(pje)s kijkt op je Mac. Perian is de codex-set die (bijna) alle formaten omvat.

Growl

Growl

Growl is een eigenlijk iets waarvan ik vind dat het standaard in Mac OSX hoort te zitten. Growl geeft applicaties de mogelijkheid om notificaties te tonen. Dit is handig, omdat daarmee een applicatie niet op de voorgrond hoeft te treden als er iets te melden valt. Denk aan de Torrent die gedownload is, de nieuwe mail die binnenkomt, gegevens (inclusief afbeelding) van het nummer dat zojuist is begonnen in itunes.

Transmission

TransmissionTransmission is dé torrentapplicatie voor de Mac, vergeet al die andere torenters. Transmission biedt alles wat je nodig hebt en werkt heel eenvoudig. De grootste plus is dat hij automatisch torrent-bestanden inleest en deze zonder tussenkomst van mij gaat downloaden. Dat is een feature, in combinatie met de volgende app die voor mij het een top-app maakt.

TVShows

TVShowsTVShows is een onderdeel van Systeemvoorkeuren. Niet echt een app waar je veel achter zit, maar wel verdomde handig. Je geeft in TVShows aan welke shows je graag kijkt, en dat hij alleen moet kijken naar HD-versies. En dan, zonder dat je er bij stil hoeft te staan download hij automatisch de torent-bestanden van de series die je wilt volgen. En Transmission pakt ze dan automatisch op. En Brein, ik weet dit is niet helemaal zoals jullie het willen, maar zolang er series zijn die in Nederland niet verkrijgbaar zijn blijf ik dit doen.

VLC

VLCVLC is waarschijnlijk voor de meeste een bekende mediaspeler. Dankzij Perian speelt Quicktime bijna alles af, maar is niet zo heel goed met ondertitels. VLC is mijn tweede keus media-speler.