Minister de Jager is een onbetrouwbare hond

Grijns De Jager

Het klinkt allemaal zo schattig. Kees Jan de “Gadget” Jager heeft een loopje genomen met het systeembeheer van het Ministerie van FinanciĆ«n. Zelfbenoemde gadgetfreak (babyboomer die denkt dat hij nog mee kan met de jeugd) Vincent Everts
heeft dit in een interview van De Jager te horen gekregen. Het klinkt allemaal heel leuk en aardig, maar systeembeheer stelt niet voor niets regels aan het gebruik van het interne netwerk.

Wat heeft Kees Jan dan gedaan…

Hij heeft, hoe knullig dit ook klinkt, zijn niet geautoriseerde device (Android telefoon) gebruikt om op het interne netwerk te komen en zijn mail binnen te halen. Heel plat gezegd heeft de Minister dus ingebroken op een intern netwerk.

Goede voorbeeld

Als baas van een club, zelfs als het geen ministerie is, dien je het goede voorbeeld te geven. Hoe kan je van je werknemers verwachten dat zij de regels volgen als de grote baas ‘himself’ de regels met handen en voeten treed. Zelfs al is het maar een dom en onzinnig regeltje, als baas heb je je daar aan te houden. Of hij had de regels moeten veranderen. Die macht heeft hij…

Zo’n dom regeltje is het helemaal niet

Het verbieden van vreemde OS-en en gadgets op je netwerk is niet onzinnig. Als systeembeheer ben je verantwoordelijk voor de werking, maar ook de beveiliging, van het netwerk en de achterliggende informatie. Juist hierom willen systeembeheerders precies weten welke devices toegang hebben en of ze veilig zijn.

Als systeembeheer nog niet de tijd, budget of resources heeft gehad om een Android telefoon te testen en goed te keuren voor het interne netwerk is het niet meer dan logisch dat zo’n Android telefoon niet gebruikt mag worden op het netwerk.

Dit heeft ook helemaal niets met Android te maken, het had net zo goed een Windows 7- of iOS toestel geweest kunnen zijn.

Netwerkbeveiliging niet op orde

Wat dit bericht meteen aantoont is dat het systeembeheer van het ministerie van Financiƫn zijn zaakjes ook niet helemaal op orde heeft. Simpelweg afsluiten van het (draadloos)netwerk voor onbekende apparaten was voldoende geweest. Systeembeheer heeft nu dus weer wat te doen.