Minister van Financiën De Jager wat doet u nu?

Grijns De Jager

Dat ze in Den Haag doorgaan is me al een tijdje duidelijk. Een kabinet vormen is blijkbaar zo moeilijk dat we al tachtig (80) dagen zonder een regering functioneren als land. Maar wat lees ik dan nu weer ineens. De Jager, Demissionair Staatssecretaris Plaatsvervangend Minister van Financiën wil ineens 3,2 miljard euro gaan bezuinigen.

Maar was een demissionair kabinet met een demissionaire minister nou wel of niet bevoegd iets te doen. Wat blijkt als je de wikipedia er bij pakt, een demissionair kabinet mag net zoveel als daarvoor. Al denkt het volk (waaronder ik in eerste instantie  ook) dat het kabinet alleen kleine, triviale besluiten kan nemen.

Maar dat is dus niet het geval. Demissionair Staatssecretaris Plaatsvervangend Minister van Financiën De Jager heeft dus alle ruimte om te doen en laten wat hij wil, tenminste als hij een meerderheid kan krijgen in de kamer.

Deze bezuinigingsronde is vast goed, mooi en nuttig. Maar het is een beslissing genomen door willekeurige poppetjes. Niet onze volksvertegenwoordiging.

Dat die volksvertegenwoordiging nu druk bezig is met koffie en/of thee drinken in Haagse Bistrootjes zou niet mogen inhouden dat anderen grote beslissingen nemen. Dat het land door moet gaan snap ik, maar beslissingen nemen die niet direct uitgevoerd kunnen worden is in mijn ogen een ander verhaal.

Stel je voor dat dit demissionair kabinet nu al besluiten gaat nemen over de hypotheekrenteaftrek. Dan kan de hele kabinetsformatie weer van voor af aan beginnen. Hoe goed het voorstel ook lijkt, de timing stinkt!