Misdaad loont in Nederland…

Boete

Gisteren schreef ik nog over het boeteqoutum, maar vandaag las ik in het Parool een bericht waar ik echt niet bij kan met m’n hoofd… In Amsterdam hebben 12 hangjochies geen reisje naar New York gekregen omdat de oppositie het niet goedkeurde. Blijkbaar zit daar een of andere domme ambtenaar die vindt dat als je je netjes gedraagt nadat je ‘fout’ bent geweest beloond moet worden.

Dit is niet de eerste keer dat jongeren uit een ‘slechte’ wijk na slecht gedrag op vakantie mogen op kosten van de staat. Was dat maar zo toen ik jong was. Dan had ik zeker voor een andere carrière gekozen. Blijkbaar werkt het zo: Eerst steel je een scooter/laptop/tasje van een oud vrouwtje; dan laat je je oppakken en ga je 2 dagen rotzooi opruimen in een parkje, zodat je bekend bent als ‘foute’ jongeren. Daarna is het afwachten waar je vakantie heengaat.

Gelukkig is er in gegrepen door de oppositie in deze Amsterdamse deelraad, maar wat ik me afvraag, hoeveel van deze jongeren hebben al lekker genoten van een vakantie??

Dit beleid, het belonen van goed gedrag is niet hoe het zou moeten werken. Wat veel beter werkt, is na de eerste gestolen laptop/scooter/handtas, zo’n jongere direct voor 6 maanden in de cel. Is volgens mij net zo duur als zo’n snoepreisje, maar daarna zal zo’n jochie drie keer nadenken voordat hij weer over de schreef gaat…