Neelie Kroes in Europa

Het is toch wat met onze Neelie (wel of niet Smit) Kroes. Het ene moment krijgt ze de portefeuille “Digitale Agenda”, het andere moment ineens niet meer. Maar wat nu als ze deze krijgt. Zou dit positief of negatief uitpakken voor internet in Europa. Wat mij betreft, kan het twee kanten op. Ze heeft bewezen haar punt goed door Europa heen te kunnen drukken en haar stempel en heeft in het verleden al meerdere malen bewezen kennis van zaken te hebben.

Maar wat mij onduidelijk is, is haar standpunt over informatievrijheid op internet. Met haar aan het roer in Europa (op internet gebied dan) kan dit een flinke impact hebben. Is ze voor informatievrijheid, dan krijgen we ons internet weer terug. Alle op censuur-lijkende filters worden ongedaan gemaakt, net-neutraliteit wordt opgenomen in de Europese wet en alles is geweldig.

Maar is ze van het kamp “Terrorisme en Kinderporno moeten met alle middelen gestopt worden” dan kan internet weleens de verkeerde kant opgestuurd worden door ‘onze Neelie’. Dan worden alle registers losgetrokken om het internet en de beschikbare informatie te controleren en censureren. Ook dan zal het downloaden van mp3tjes en films zeer moeilijk worden.

Dat Neelie Kroes een goede politica is, is duidelijk. Ze heeft in het gebied “mededinging” veel goede dingen gedaan. Als ze de portefeuille “Digitale Agenda” toegewezen krijgt gaat er zeker weten wat veranderen. Maar welke kant op, dat is voor mij nog een grote vraag. Heeft iemand een idee over de standpunten van Neelie Kroes?