Opstelten: Verkrachter altijd de cel in!

Ivo Opstelten

En ik vind dat een slecht idee. Ik ben dan wel geen expert op dit gebied, het lijkt mij dat een verkrachting een van de moeilijkste dingen om onomstotelijk vast te stellen. Natuurlijk zijn er een flink aantal zaken waarbij het direct duidelijk is dat het om een verkrachting gaat. Die verkrachter moet dan ook wat mij betreft direct de cel in. Maar er zijn heel veel zaken, lijkt mij, waarbij het niet helemaal duidelijk is.

En nogmaals, ik ben geen expert en heb nooit iets soortgelijks van dichtbij meegemaakt. Maar wat nu als de ‘verkrachting’ volgens de ene partij geen verkrachting is geweest. Het is dan al heel gauw het ene woord tegenover het andere. Het lijkt mij dat op die momenten een taakstraf voldoende is. Het is immers geen ‘pure verkrachting’ maar een ‘communicatiefout’.

En je kan je nog afvragen of psychische hulp niet beter op zijn plaats is bij een verkrachtingszaak. De dader heeft immers een vertekend beeld van een normale seksuele relatie.

Gaat het nu dan goed?

Nee. Tenminste als ik de beeldvorming mag geloven, sta je als verkrachter binnen no-time weer buiten. Dat is ook niet goed natuurlijk. Maar je kan je afvragen of die beeldvorming wel klopt. Moordenaars, verkrachters en andere misdadigers gaan echt wel de cel in volgens mij. Alleen een enkel geval komt ‘er vanaf’ met een taakstraf. Wat natuurlijk weer geweldig nieuws oplevert. Een gevangenisstraf is niet zo spannend, maar iemand die voor iets ‘ogenschijnlijk’ ernstigs een taakstrafje krijgt is natuurlijk goed voor de kijkcijfers van Hart van Nederland.

Dus laat Opstelten eerst met cijfers komen, zodat het voor in ieder geval de kamerleden die moeten stemmen duidelijk wordt of het echt zo ernstig is gesteld met ons rechterlijk systeem…