Opta flikt een ‘SENA’

Opta

Het sturen van semi-legale-spookfacturen is normaal voorbehouden aan de Stichting SENA, want iedereen luistert naar muziek op het werk en daar moet voor betaald worden. Nu is bekend geworden dat de Opta goed gekeken heeft naar de praktijken van de Sena en zijn ze hetzelfde gaan doen.

Wat is het geval; de Opta vindt dat hotels die internet aanbieden aan hotelgasten onder dezelfde regels vallen als internetproviders. En om dit in goede banen te leiden heeft de Opta een aantal hotels een stapel papier en een rekening gestuurd. De hotels moeten 15 pagina’s aan formulieren invullen en ook nog even € 250 lappen.

Normaal gesproken, ga je eerst in gesprek met een branche organisatie. De Opta had gewoon kunnen vragen “wij vinden dit, hoe zien jullie dat?” Maar nee, de Opta is gewoon met gestrekt been naar binnen gevlogen. En roept heel hard. Jullie bieden internet aan DUS jullie zijn provider.

De hotelbranche zegt zelf dat het anders in elkaar steekt. Het is geen openbaarmaking, omdat alleen maar hotelgasten toegang hebben. Al zie ik dat anders. Ziggo bedient maar een deel van Nederland, en alleen maar aan kabelklanten en dat is ook openbaarmaking. Natuurlijk is het aantal gebruikers groter, maar dat is niet van belang. Het gaat erom dat je internet doorgeeft aan een ieder die daarvoor wil betalen.

Het andere argument is wel een stuk beter. Alle hotels bieden internet aan van een provider, dus zijn ze maar een doorgeefluik. De telecomproviders moeten het maar regelen met de Opta.

En daar hebben ze wel gelijk. Anders mogen straks ook de McDonalds, La Place en honderden kleine horeca zaakjes zich ook gaan inschrijven als provider. Immers, al deze toko’s bieden ook internet (al dan niet betaald) aan hun gasten aan.