OV Chipkaart – deel 3

sss

Vandaag heb ik voor het eerst gereisd met de OV-chipkaart. Met de bus en helaas niet de trein… In de bus gaat alles voorspoedig, behalve de zaterdag korting. In de bus kan ik een winkelkaartje kopen voor € 1,50, die ik kan gebruiken voor de heen- en terugreis. Maar bij het uitchecken na mijn reis (dus na een heen- en terugreis) heb ik in totaal € 2,59 betaalt (€1,29 voor de heenreis, €1,30 voor de terugreis).

Dus de OV-chipkaart is nu €1,09 duurder dan normaal. Met de techniek achter deze OV-chipkaart had ik verwacht dat ze het zo slim gebouwd hadden dat ze prijsdifferentiatie hadden toegepast. Zo moeilijk moet dat niet zijn. Dit moeten ze gewoon met een simpele rule-engine kunnen toepassen. De regel zou dan iets zijn als:

IF checkinLocation == 'utrecht' AND
   InBetweenWinkelKaartjeTimeSpan == true THEN
{
    Retourprijs = € 1,50;
}

Zo moelijk is dat niet!

Ook kan ik thuis niet zien wat mijn resterende saldo is. Wat ik wel kan zien, is mijn saldo van 3 weken terug. Lekker nuttig. Hoe weet ik nu wanneer ik het saldo moet opladen. Nou ja, gewoon af en toe checken bij zo’n paal in de winkel.

Maar dan reizen met de trein. Dat werkt niet. Ik heb op de site van de NS aangegeven dat ik 2e klas wil reizen, en heb geprobeerd dit product op te halen bij zo’n automaat. Die zegt dan, dat er geen bestellingen klaar staan. En zodra ik bij in wil checken bij het spoor gaat die piepen dat deze OV-chipkaart nog niet geschikt is (of zoiets).  Dus toch maar weer een ouderwets kaartje gehaald… Lekker makkelijk allemaal!

Het automatisch opwaarderen, dat gaat niet werken. Tenminste bij de balie (op Centraal Station Utrecht, waar ik volgens de OV-Chipkaart klantenservice dit moest regelen!) werd mij verteld dat ze dat niet kunnen.

Het wordt tijd dat de consumentenbond hier eens goed naar gaat kijken. En dan simpelweg de gebruiksvriendelijkheid van het systeem onderzoeken. Ik kan me in ieder geval voorstellen dat ouderen, blinden!, niet-zo-slimmen er gewoon niet uitkomen, en dus straks ook niet meer kunnen reizen met het OV.