Parlementaire enquête misbruik Katholieke Kerk

De hoofd pedo

Een lastig onderwerp, waar ikzelf nog niet helemaal over uit ben. Moet er een enquête komen? Mijn gevoel zegt van niet. Ook met mijn verstand neig ik naar een negatief advies (voor zover ik een autoriteit ben op dit gebied.)

Waarom niet!

Allereerst, dit misbruik is al heel lang een publiek geheim. Toen ik nog buiten speelde in de zandbak, ik zou een jaar of 8 geweest zijn wist ik al dat de paus en consorten het graag met kleine kinderen deden. Iedereen wist dat het gebeurde binnen de kerk, en zelfs daarbuiten. Maar iedereen hield zijn mond. Zelf ben ik niet katholiek, maar mijn moeder komt wel uit een zwaar-katholiek gezin. Daar werd altijd ‘raar’ gesproken over de mannen met jurken!

Dus dit had, mijns inziens, veel eerder aangepakt moeten worden door het OM, de politiek of de slachtoffers.

Hiervoor is toch de rechterlijke macht?

Ik weet dat een hoop zaken verjaard zijn. En ik vind dat je voor misbruikzaken de verjaringstermijn moet opheffen. Maar er zijn vast een aantal zaken die nog niet verjaard zijn. Laat die mensen, hoe moeilijk ook, dan aangifte doen. Op die manier worden de daders in ieder geval goed gestraft.

Daarbij, zou je volgens de wet kunnen stellen dat de slachtoffers, waarvoor de verjaringstermijn is verstreken, pech hebben. De wet is de wet. Ze kunnen wellicht nog een civiele zaak starten, waarin ze eisen dat de daders  de slachtoffers schadeloos stellen. Het klinkt heel cru, dat snap ik ook. Maar regels zijn regels. En daar hebben ook slachtoffers zich aan te houden.

Het is geen taak voor de politiek, toch?

In het geval van misbruik spreek je over een strafzaak. Hiervoor hebben wij gewoon de gerechtelijke macht. Hiervoor hoeft de politiek niets te doen. Het enige wat ze zouden moeten doen is de verjaringstermijn opheffen, omdat slachtoffers van zedenmisdrijven vaak pas veel later komen met hun verhaal. Hiervoor zijn tig legitieme psychologische redenen te bedenken, maar dat laat ik maar over aan de specialisten. Waar het op neerkomt, is dat de verjaringstermijn op zedenmisdrijven niet klopt.

Maar de rest van de zaak hoort niet in de politiek behandeld te worden. Al helemaal niet in een parlementaire enquête. Want wat er ook uit dat onderzoek komt, er gebeurt niets met de resultaten. De Katholieke Kerk krijgt hooguit een brief met daarin een aanbeveling, maar die leggen ze toch naast zich neer.

Of heb ik het mis?

Zoals ik al in de inleiding schreef, weet ik het nog niet helemaal zeker. Maar deze twijfel kan ik lastig onder woorden brengen. Wellicht dat hier mensen op in willen gaan. Of is iedereen het met mij eens dat de politiek hier zich niet over hoeft te buigen?

Een eventuele oplossing die wel werkt!

Pak de Katholieke Kerk in haar portemonnee. Laat alle actieve katholieken die sympathiseren met de slachtoffers geen donaties meer doen aan de Kerk en het Vaticaan. Dit kan werken, helemaal als dit wereldwijd navolging krijgt. En dat is niet zo moeilijk, want het misbruik is overal gebeurt. Misbruik leek in de jaren zestig en zeventig zelfs wel te horen bij de kerk.

2 thoughts on “Parlementaire enquête misbruik Katholieke Kerk

 1. Hier speelt weer hetzelfde vreemde idee over gemeenschapsgeld als wanneer we het hebben over de staat, die van ons steelt of de staat, die subsidies uitdeelt. Wij zijn de Staat en het belastinggeld is ons geld en wij bekostigen samen het onderwijs of de aanleg van wegen of de politie. Zo zijn wij de kerk en zijn samen verantwoordelijk voor wat er in die kerk gebeurt. Ik heb nooit iets gemerkt van misbruik en vraag mij af of ik beter had moeten opletten. Er zijn ook heel wat bijvoorbeeld klasgenoten, die er toentertijd lacherig over deden en zo de misstandeen lieten voortduren of die het niet geloofden en dus niets deden. Het zijn leden van onze gemeenschap, die nog steeds lijden onder het misbruik. We moeten hen helpen en als dat geld kost is het ons aller taak daarvoor te zorgen. Het is ook ons aller verantwoordelijkheid, dat er maatregelen worden genomen om misbruik te voorkomen, zoals dat ook is gebeurd bij Scouting en bij sportclubs en in de jeugdzorg of het onderwijs. Het zou wel erg gemakkelijk zijn alleen een bisschop of een overste van een congregatie verantwoordelijk te stellen of iets anoniems als DE KERK. Als je de Kerk financieel zou willen treffen, dan misbruik je het vreselijke lot van de getroffenen om een heel ander doel te bereiken, het kapot maken van de Kerk, die naast deze vreselijke misdaden ook ontzettend veel goeds heeft gedaan en nog steeds doet.

  • Hallo John,

   Ik zeg ook niet dat de slachtoffers niet geholpen moeten worden. Ik vraag mij alleen maar af wat een parlementaire enquête gaat opleveren.

   Als je de Kerk financieel zou willen treffen, dan misbruik je het vreselijke lot van de getroffenen om een heel ander doel te bereiken, het kapot maken van de Kerk, die naast deze vreselijke misdaden ook ontzettend veel goeds heeft gedaan en nog steeds doet.

   Ze doen vast veel goeds, maar verbieden nog steeds condoomgebruik in Afrika, met heel veel Aids-slachtoffers als gevolg.
   En ze ontkennen het structureel misbruik nog steeds, en houden de daders een hand boven het hoofd. De kerk heeft wat mij betreft laten zien dat het een stelletje machtsmisbruikers zijn.

Comments are closed.