Pas op met software uit failliete boedels!

BSA

Zelf ben ik geen voorstander van het huidige auteursrechten systeem, maar ik kan een organisatie als de BSA wel begrijpen. Binnen een bedrijf dien je gewoon je software licenties op orde te hebben. Het gebruik van illegaal verkregen software in je bedrijf is simpelweg concurrentievervalsing.

Concurrentievervalsing

Als jij je geld verdient met behulp van illegaal verkregen software, kan jij onder de ‘marktconforme’ prijs jouw diensten aanbieden. Wat voor diensten dat ook zijn. Jouw concurrenten hebben zich wel aan de wet gehouden en normaal betaalt voor hun software. Deze investering zie je hoe dan ook terug in de prijs.

Hij, die niets heeft betaald voor dezelfde software, hebt niet dezelfde investering hoeven doen en kan daardoor goedkoper werken. Dat is concurrentievervalsing.

Gebruik je gratis alternatieven, is het geen concurrentievervalsing, dat is gewoon slim ondernemen!

Software uit failliete boedels?

Uit onderzoek van Webwereld is gebleken dat curatoren pc doorverkopen met software, dit terwijl het volgens de betreffende licentie niet zomaar mag. Veel licenties verbieden namelijk de doorverkoop.

Dat curatoren de boel gewoon doorverkopen is begrijpelijk. Hun taak is zoveel mogelijk geld uit de boedel te halen om zo de schuldeisers tevreden te stellen. Maar de ondernemer die zo’n PC koopt en inclusief software gaat gebruiken, kan dan wel ineens fout bezig zijn.

De BSA wil niets doen aan de praktijken van de curatoren. Maar ik denk dat er wel wat moet gebeuren. Het is toch best vreemd als je denkt legaal spullen te hebben aangeschaft alsnog beboet kan worden.

Hier moet op zijn minst voorlichting plaatsvinden! Dus BSA, doe er wat aan!

2 thoughts on “Pas op met software uit failliete boedels!

  1. Ik vind dat licentiebepalingen die verbieden om software door te verkopen bij wet verboden moeten worden. Je mag toch ook een boek weggeven of zelfs tweedehands verkopen. Dat licentieverhaal is slim bedacht, maar verder slaat het echt nergens op. Lijkt me net zoiets als “onredelijk bezwarende” Algemene Voorwaarden; die mogen ook niet.

    • Er zijn vast legitieme redenen te bedenken waarom het niet zou mogen. Al kan ik dat ook niet 😉

      Maar nu gaan bedrijven onbewust de fout in en lopen ze een risico. Vandaar mijn ‘waarschuwing’

Comments are closed.