Problemen EPD aangetoond door aanrandingszaak

Rodekruis

Vandaag kwam ik via via op het weblog van het NRC een frappant artikel tegen van Folkert Jensma. In de besproken zaak wordt het EPD misbruikt door een zorgmedewerker om informatie over de aanrander van haar dochter op te zoeken. Dit kost haar haar baan.

Wat is het verhaal?

Een 13-jarig meisje wordt op een verjaardagsfeestje onzedelijk betast door een man. De ouders zien van aangifte af op voorwaarde dat de man, een familielid, zich laat behandelen. De moeder ontdekt enige tijd later dat de man zich daar niet aan houdt. Zij is namelijk werkzaam als secretaresse bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, waar de man zich had gemeld. Een collega vertelde haar dat er alleen een intakegesprek was geweest. Dat controleert de moeder door in het Electronisch Patiënten Dossier (EPD) te kijken. Zij vertelt vervolgens haar echtgenoot dat de man zich inderdaad niet aan de afspraak hield. Daarop doen de ouders alsnog aangifte. Het openbaar ministerie stelt vervolging in.

bron: NRC

Wat zegt de rechter

Die zegt de aanranding niet te ‘bagatelliseren’ maar laat van haar argumenten weinig heel. Als werknemer heeft zij gefaald. De privacy van patiënten is niet alleen een wezenlijk belang van de instelling, maar ook van de samenleving. Ieder die zich bij de geestelijke gezondheidszorg meldt moet op geheimhouding kunnen vertrouwen. ‘Men moet zich immers niet geremd voelen’ om hulp te zoeken uit angst dat het uitlekt. Of het een lange, een korte behandeling of een intakegesprek was maakt voor de rechter niet uit. Achteraf je teammanager informeren maakt inzien ook niet toelaatbaar. „Iedere informatie uit het EPD is immers vertrouwelijk. Het kan niet zo zijn dat individuele werknemers van een zorginstelling kunnen bepalen welke informatie al dan niet vertrouwelijk is.” De secretaresse handelde ‘zeer ernstig verwijtbaar’ en is haar baan kwijt.

bron: NRC

Wat vind ik?

Heel erg sneu voor de familie en voor het meisje, maar zeer terecht dat deze moeder haar baan is kwijt geraakt. Speelt ze voor eigen rechter, en dat mag niet in ons land. Ze had zelf de dader, nota bene een familielid, kunnen vragen of hij wel of niet de afspraak was nagekomen. Ook had zij eventuele andere familieleden dit kunnen vragen.

Door het EPD systeem te misbruiken, negeert zij de vertrouwensband tussen zorgverlener en zorgvragende. En zelfs aanranders en pedoseksuelen hebben recht op deze vorm van privacy.

Deze moeder had direct aangifte moeten doen. Dit soort zaken horen daar thuis, ook al horen we de laatste tijd dat de politie te weinig tijd heeft hiervoor is het nog steeds niet toegestaan om voor eigen rechter te spelen!

Wat is dan het EPD probleem?

Wat mij zorgen baart, is dat deze vrouw als secretaresse toegang had tot het EPD. Wat heeft zij daarmee te maken. Zij verleent geen zorg, maar hoort zich bezig te houden met administratieve taken. Zij hoort geen inzage te krijgen in de zorg die verleend wordt aan patiënten!

En als dit wel goedgekeurd zou worden kan je je gaan afvragen waar de grens ligt.  Als dit geaccepteerd was, hadden we een “hellend vlak” gecreëerd.

2 thoughts on “Problemen EPD aangetoond door aanrandingszaak

 1. Mijn mening is dat deze meneer helemaal geen kans had moeten hebben een 13 jarig meisje aan te randen.
  De fout ligt bij de ouders die niet op haar hebben gepast.
  Het feit dat het gesteggel bij de EPD en staat en dergelijken word neergelegd is een zwaktebod.
  Maargoed, we weten onderhand met zijn allen allang dat ouders niks meer voorstellen in dit systeem.
  Probeer maar eens dichtbij mijn dochter te komen, niks gaat je redden en gesprekken gaan je niet helpen, je zal nooit meer seks hebben en mijn dochter zal puur blijven.

  • Dat die kerel met z’n poten van dat kind had af moeten blijven, is duidelijk. Daar zijn we het volgens mij over eens. Maar om nu de schuld bij de ouders te leggen? What the fuck. Sorry hoor, maar je kan gewoonweg niet 24 uur per dag je kinderen in de gaten houden.

   “Probeer maar eens dichtbij mijn dochter te komen, niks gaat je redden en gesprekken gaan je niet helpen, je zal nooit meer seks hebben en mijn dochter zal puur blijven.”

   Wat wil je zeggen. Mag niemand contact met je kinderen hebben? Als dat zo is, voorspel ik een leven vol therapie voor je dochter.

   Het feit blijft dat iemand een systeem heeft misbruikt om eigen rechter te spelen. Ben je het daar niet mee eens, hoor je niet in dit land thuis. Wij hebben met ons allen deze regels afgesproken, dus hebben we met ons allen daaraan te houden. Niet mee eens? Ga dan de politiek in, probeer de mening van anderen te veranderen of vertrek naar een onbewoond eiland!

   En het is jammer dat je niet je mailadres hebt achtergelaten (of zelfs je echte naam). Ik had graag meer informatie gehad over je opmerking, want wellicht lees ik het verkeerd. Door een vals mailadres achter te laten kan ik geen verduidelijking vragen!

Comments are closed.