Symboolpolitiek: Burkaverbod

burka

Tijdens de presentatie van het nieuwe gedoog/regeerakkoord roept Wilders vol trots dat hij zijn geliefde Burkaverbod er door heen heeft gedrukt. Maar kan dat zomaar? En wat heeft het voor nut?

Zeldzaam

Allereerst, de burka is een zeldzaam ding. Ik woon in Utrecht Zuilen, en zo heel vaak zie ik die dingen niet. Laten we de getallen lekker ruim nemen. Ik schat dat er niet meer dan 500 vrouwen zijn die zo’n ding dragen. En ik zei ik neem de cijfers ruim, dus x 100. Dan praat je over 50000 burka’s. Wat is dan het probleem? Laat die vrouwen lekker zo’n ding dragen.

Pak het probleem aan, niet een symbool

Is vrouwenonderdrukking het probleem, pak dat dan aan. En verstop het niet door een symbool weg te nemen. Die vrouwen worden met of zonder burka onderdrukt. Daar heeft een kledingstuk geen bal mee te maken.

Grondwet

Maar kan kabinet Bruin1  (Rutte, deze naam is democratisch besloten daar verander je niets meer aan) dit zomaar doen? Nee natuurlijk niet. We hebben namelijk nog een grondwet. Daar staat duidelijk dat discrimineren niet mag! (artikel 1) en dat iedereen recht heeft op zijn eigen geloof of levensovertuiging (artikel 6).

Daarbij komen nog de talloze verdragen met de VN en EU die dit soort zaken ook nog eens bemoeilijken.

Discriminerend

Een burkaverbod is letterlijk symboolpolitiek. Voor sommige vrouwen is de burka onderdeel van het geloof, vergelijkbaar met de lange rok op de veluwe of het oranje gewaad van de Hare Krisna. Gewoon een symbool dus.

En de ‘veluwse rok’ kan je ook zien als symbool van vrouwenonderdrukking. Immers, de SGP heeft in de recente geschiedenis meerdere malen duidelijk gemaakt dat de vrouw niets te zeggen heeft (geen stemrecht, geen partijlidmaatschap).

Nee alleen de burka wordt aangepakt. Waarom? Zijn moslimvrouwen die onderdrukt worden zieliger dan Christenvrouwen?

Dus Rutte, Verhagen en Wilders kom met echte voorstellen, niet met symboolpolitiek.

2 thoughts on “Symboolpolitiek: Burkaverbod

  1. Helaas, pindakaas… Het heet wel een Boerka-verbod en dat wekt ook een enorm spannende stemming in de samenleving, maar het gaat om meer dan alleen boerka’s! Het gaat ook om skimaskers en andere gezichts-bedekkende kleding. Het gaat erom dat mensen elkaar straks recht in het gezicht kunnen aankijken.
    Alleen boerka’s verbieden is inderdaad symbolisch. Ski-maskers ook verbieden, dat is practisch! Dat zal een aantal overvallers toch gaan hinderen in hun “beroep”.

    • Wie loopt er met een skimasker over straat. Niemand. Alleen tuig. Maar ja, die trekken zich echt niks aan van een skimaskerverbod als ze een tankstation beroven. De enigen die geraakt worden door deze regel zijn burka-dragende vrouwen, in ons Vrije Nederland.

Comments are closed.