TBS-ers met verlof. Tja, een TBS kliniek is geen gevangenis!

Theo Maassen TBS

Vandaag werd bekend dat TBS klinieken patiƫnten eerder met verlof willen laten gaan. En de Nederlandse media is er bovenop gedoken. Ook VVD-er Fred Teeven is tegen. Maar waarom eigenlijk. Ik weet dat iedereen denkt dat een TBS-kliniek een soort gevangenis is, maar dat is onjuist.

Het idee van een terbeschikkingstelling is juist om iemand klaar te maken voor terugkeer in de maatschappij. Meestal kom je in een TBS-kliniek na je gevangenisstraf, en heb je dus al geboet voor je daden.

En ja, er gaat weleens wat fout. Zo zijn er genoeg gevallen aan te wijzen waar TBS-ers weer in de fout zijn gegaan, maar je kan je afvragen of dit nou zou anders is als een vrijgelaten gevangen die weer de fout in gaat.

De tegenstanders van de huidige plannen met betrekking tot de verloven van TBS-ers, die mijn inziens horen bij een behandeling die terugkeren in de samenleving als doel heeft, roepen dat alle TBS-ers misdadigers zijn maken een grove denkfout. TBS-ers zijn geen misdadigers meer, hoogstens ex-misdadigers.

Ben je van mening dat een moordenaar, verkrachter of pedofiel nooit meer vrij mag komen, moet je een andere discussie gaan voeren. Namelijk over de strafmaat in Nederland. Of wellicht over het doel van een TBS-kliniek. Maar gaan roepen dat TBS-ers nooit meer buiten mogen komen is wel heel dom!

1 thought on “TBS-ers met verlof. Tja, een TBS kliniek is geen gevangenis!

  1. Het is inderdaad de strafmaat, Mark. Als je ze niet meer buiten wilt hebben, geef ze dan levenslang. TBS is inderdaad geen straf, maar een maatregel achteraf ter bescherming van de samenleving. Terugkeer is wel het doel. Verlof is daarbij een middel.

    De media bericht enkel wanneer het mis gaat (hoe erg dan ook). Zo vaak gaat het niet mis: http://vrijwelaltijd.nl/tbs-levenslang-met-verlof/

Comments are closed.