Twijfel: Wensballonnen wel of niet?

l

Zojuist lees ik op nu.nl het bericht dat de brandweer een verbod wil op de zogenoemde “wensballonnen“. Eerst dacht, weer een verbod, het is weer typisch Nederland: niets leuks mag!

Maar nadat ik het artikel verder las, begon ik te twijfelen. De argumentatie om deze dingen te verbieden is namelijk: het risico op brandgevaar. Deze lampionnen hebben al een huis laten afbranden en mensen bellen de brandweer al ze ze zien vliegen…

Genoeg reden om ze te laten verbieden zou je denken. Toch. Maar is er in dit geval geen gulden middenweg? Als je deze lampionnen kleiner maakt of zwaarder, zullen ze minder hoog en minder ver komen.

Lees je de algemene voorwaarden van een van de leveranciers, dan valt op dat ze verschillende voorwaarden opstellen over het oplaten. Denk hierbij aan weer, locatie, drankgebruik, leeftijd. etc. De voorwaarden zijn logisch, maar wel nuttig en, mits opgevolgd, zullen heel wat problemen kunnen voorkomen. Nu weet ik ook dat de gemiddelde Nederlander (waaronder ik) deze niet zal lezen, en ook niet zal opvolgen.

Maar met een beetje gezond verstand, kleinere lampions moet het volgens mij mogelijk zijn deze dingen gewoon toe te staan en op een veilige manier te gebruiken.

Wat denken jullie?