Twitter-gedragscode

twitter

De laatste weken kom je het overal tegen. Gedragscodes voor twitter, codes of conduct voor FaceBook en andere regels voor socialemedia. Maar is dat nu nodig. Ik denk van niet. Maar mensen met een publieke functie dienen zich wel bewust te zijn van de mogelijke impact van hun uitlatingen.

Politiechef twittert haarzelf op non-actief

Een politiechef (v) ergens in achterlijk Nederland dacht deze kerstdagen even te scoren op twitter. Zij tweette dat twee gevonden doden vast het slachtoffer zouden zijn van huiselijk geweld. Maar achteraf bleek dat zij veel te vroeg haar conclusie heeft getrokken. De slachtoffers waren namelijk overleden aan een koolmonoxidevergiftiging.

Deze Gerda Dijksman is na deze actie op non-actief gesteld. En terecht. Een politiechef hoort na te denken over wat zij de wereld in slingert. Maar is het nu nodig om een gedragscode “sociale media” te ontwikkelen?

Gedragscode ontwikkelen

Bij de overheid moet voor iedere scheet een duur adviesbureau ingehuurd worden, die voor veel te veel geld een stukje broddelwerk oplevert. Zo zal het ook gaan als allerlei overheden een “Gedragscode Sociale Media” laten ontwikkelen. Voor een paar ton, loopt er een “paarse-broek” naar binnen die de overheid eens zal vertellen hoe mooi sociale media wel niet is, maar ook dat er wel wat risico’s aanzitten.

Na flink veel workshops, demo’s, brown-paper-sessies en wat vergaderingen in een of andere 5 sterren vergaderzaal heeft het “paarse-broeken-bureau” weer flink verdient. En leveren ze een mooi glimmend A4-tje op met 10 regels over sociale media.

Nergens voor nodig

Iedereen met een publieke taak zou genoeg kennis moeten hebben over hoe ze zich moeten gedragen in de media. En waarschijnlijk staat er zelfs al iets over in het arbeidscontract. Een politiechef zou zelf kunnen bedenken dat ze naar buiten toe niet zomaar hun eigen mening moeten verkondigen. En al helemaal niet over zaken waar ze professioneel bij betrokken zijn.

Dat deze politiechef op non-actief is gesteld is terecht, en wat mij betreft mag ze zelfs op staande voet ontslag krijgen (het is namelijk niet de eerste keer dat zij dit flikt). Maar om nu de schuld af te schuiven op “sociale media” slaat nergens op.

Media is media, sociaal of niet

Communicatie met media is communicatie met media. Of je nu twittert, hyved of praat met een journalist of een stuk schrijft voor een dode-boom. Allemaal hetzelfde. En voor allemaal geldt dezelfde regels!

1 thought on “Twitter-gedragscode

  1. quote “Maar om nu de schuld af te schuiven op “sociale media” slaat nergens op.”

    Inderdaad, alsof het de schuld is van autoproducenten dat mensen door een rood verkeerslicht rijden.

    Gezond verstand zou voldoende moeten zijn, maar aangezien de dame in kwestie nog niet eens excuses aan de nabestaanden heeft aangeboden, geeft wellicht duidelijk aan dat de plaat voor d’r harses zo dik is dat ook haar gezonde verstand geen schijn van kans heeft.

    Heeft ze niet voor de PvdA in de Tweede Kamer gezeten? Dat kan veel verklaren 😉

Comments are closed.