Verzamelwoede justitie!

Politie bikers

Gelukkig is plan om bankgegevens te verzamelen alweer van de baan. Maar dit geeft wel de verzamelwoede van justitie aan. Er wordt serieus nagedacht over het uitbreiden van de databanken van justitie (CIOT). Deze week waren het bankgegevens, volgende week is het een DNA profiel van iedere Nederlander. Of een centrale databank met vingerafdrukken.

Ik heb toch niets te verbergen?

Dat is het argument van een heleboel mensen, maar dat argument is niet helemaal terecht. Justitie is momenteel druk bezig met het maken van een centrale database waarin iedere Nederlander is opgenomen. In die database wordt van iedereen bijgehouden wat ze doen en in welke sociale netwerken mensen zich ophouden.

Het lijkt vergezocht, maar het is relatief eenvoudig om in een database met bel-, sms-, email- en surfgegevens te achterhalen met wie iemand communiceert. Dit is ook uit te voeren op zo’n enorme database. Door die database te verrijken met meer en meer gegevens, wordt het profiel van iemand in die database ook steeds vollediger.

Foutmarges

Maar fouten sluipen er in. Dat is in zo’n groot systeem onvermijdelijk. Er worden verkeerde verbanden aangelegd. Stel nou dat dit gebeurt in 0,001 % van de gevallen. Dat lijkt een kleine foutmarge waarmee te leven moet zijn, toch? Nou nee. Nederland telt bijna 17 miljoen inwoners. Dat betekend dat in het geval van 17.000 Nederlanders een verkeerd profiel. En dat kan grote gevolgen hebben. Mensen kunnen ten onrechte van misdrijven beschuldigt worden, omdat het systeem (jouw profiel) jou koppelt aan een misdrijf.

“Het systeem heeft gelijk”

Een ander groot risico van een systeem als dit, is het blinde vertrouwen wat mensen krijgen in zo’n database. Dit is nu al voor Ron Kowsoleea de werkelijkheid.In het geval van Ron Kowsoleea is er iemand met zijn naam aan de haal gegaan. Die ander, die de identiteit van Ron Kowsoleea gestolen heeft. Heeft een aantal misdrijven gepleegd, en justitie heeft zijn ‘valse’ naam in het systeem gestopt.

Hierdoor wordt de heer Ron Kowsoleea regelmatig lastig gevallen door instanties. Van aanhoudingen door de verkeerspolitie tot complete SWAT invallen in zijn huis.

Dit verhaal is nu nog alleenstaand, maar als de verzamelwoede van Justitie zich voortzet kan het steeds vaker gebeuren dat er mensen valselijk beschuldigd worden.