Vingerafdrukken in paspoort in handen van een bedrijf

Veilig?

Vandaag in het NRC een goed stuk over iets heel vreemds. Zoals iedereen weet wordt tegenwoordig je vingerafdruk afgenomen op het moment dat je een nieuw paspoort nodig hebt. Maar wat blijkt, deze gegevens worden opgeslagen bij een bedrijf.

Dit bedrijf blijkt ook nog eens in handen van het Franse leger, maar dat is niet eens het ergste. Dat deze gegevens beheerd worden door een bedrijf is al belachelijk. Het is gevoelige informatie, wat in verkeerde handen best wel eens heel erg misbruikt kan worden. Hoe heeft de Nederlandse regering dit dan in hemelsnaam uit te besteden.

Ik ben tegen het registreren van deze vingerafdrukken, maar als het toch moet, waarom dan niet bij de AIVD. Die organisatie is te vertrouwen (op papier dan) en in handen van Nederland. Zo garandeer je tenminste dat de gegevens veilig worden opgeslagen.

Maar welke afgrijselijke raamambtenaar heeft bedacht dat dit best aanbesteed kon worden. En dan ook na 3 jaar (of iets meer) een andere aanbieder, want zo werken aanbestedingen. (met alle mogelijke migratieproblemen, vertrouwelijkheidissues, etc., etc.).

Nu nog afwachten wat de rechter zegt over de aanklacht van die Utrechtse student.