Wanneer mogen ondernemers ondernemen in dit land?

Ouderwets winkelen

Vandaag lees ik dat winkels vandaag om 19.00 uur de deuren moeten sluiten, tenzij ze vooraf een ontheffing hebben aangevraagd. Dit is wat de winkeltijdenwet voorschrijft. Maar waarom eigenlijk. Waarom mogen de winkeleigenaren in Nederland niet zelf bepalen wanneer en hoelang ze open zijn. Werknemerbescherming is geen argument. Werklozen zat, en genoeg regels die bepalen dat iemand niet meer dan 40 uur in de week mag werken. Ook voor diensten in het weekend of in de avonduren zijn er regels.

Kenniseconomie is niet van 9 tot 5

In Nederland willen wij een kenniseconomie die kan concurreren met het buitenland. Om zo’n kenniseconomie succesvol te laten werken is de achterliggende infrastructuur van levensbelang. Hierbij moet je denken aan vervoer, opleidingen en goede communicatiemiddelen. Maar ook aan de mogelijkheden die je de kenniswerkers biedt om na werktijd nog even een boodschap te doen.

Ikzelf ben zo’n kenniswerker. En mijn werktijden verschillen van dag tot dag. De ene dag netjes van 9 tot 5, maar het gebeurt regelmatig dat ik door moet werken tot ruim na sluitingstijd van de supermarkten. Als kenniswerker moet je namelijk communiceren met de rest van de wereld. En die rest van de wereld is niet altijd bereikbaar tussen 9 en 5.

Willen wij onze concurrentiepositie verbeteren moet de staat maar eens goed gaan kijken naar die winkeltijdenwet.

Minder overheidsbetutteling

Nog zo’n mooie kreet van de huidige regering. Ze willen dat de overheid zich minder bemoeid met het dagelijks leven. Zo’n winkeltijdenwet is nou net zo’n mooi voorbeeld wat laat zien dat de overheid graag alle touwtjes in handen heeft. Betutteling dus.

Een winkeleigenaar mag niet zijn zaak openen op bepaalde tijden van de overheid. Want waarom eigenlijk? Er is in deze tijden geen reden meer te verzinnen om de eigenaar van een winkel zelf zijn openingstijden te laten bepalen. Als ze dit kunnen zullen ze echt niet massaal 24 uur per dag geopend zijn. Als er geen klanten zijn die de winkel bezoeken midden in de nacht is een ondernemer slim genoeg om zijn zaak te sluiten. Open zijn zonder klanten kost die ondernemer immers veel geld. En ondernemers willen eigenlijk maar 1 ding. Geld verdienen.

Dus door de winkeltijdenwet af te schaffen zal er niet eens zo veel veranderen. Winkels zullen open zijn op de tijden dat klanten daarom vragen.

Zondagsrust?

Nog zo’n mooie. Het beschermen van de zondagsrust. Als ze dit echt wilden als regering, dan zouden veel meer bedrijven op zondag dicht moeten. Denk bijvoorbeeld aan de horeca, pretparken, musea en theaters. Maar die mogen gewoon geopend zijn. Ook als ik een andersoortig bedrijf zou hebben is er niemand die er naar kraait als ik geopend ben op zondag. Dat is de keuze van de ondernemer. Waarom geldt dit niet voor een winkeleigenaar. Waarom mag een boekhoudingskantoor wel op zondag werken en een supermarkt niet.

Zelfs de bijbel is duidelijk in deze zaak:

  • De een beschouwt bepaalde dagen als een feestdag, voor de ander zijn alle dagen gelijk. Laat iedereen zijn eigen overtuiging volgen. (Romeinen 14 vers 5
  • Maar Jezus zei: ‘Mijn Vader werkt aan één stuk door, en daarom doe ik dat ook. (Johannes 5 vers 17)