Welke gestoorde regelde IT zaken voor BP

Boorplatform

Volgens WebWereld waren er een aantal crashes op cruciale systemen voordat het olielek ontstond. Een techneut verklaarde dit aan een officiële onderzoekscommissie. Deze systemen had geregeld last van BSOD’s. Wat impliceert dat er Windows-systemen zijn gebruikt voor de aansturing van het boorplatform.

Maar welke idioot heeft bedacht dat je voor dit soort systemen een ‘normaal’-OS kan gebruiken. Niet om Windows af te kraken, maar voor dit soort omgevingen gebruik je in mijn ogen geen Windows, en ook geen MacOSX of Ubuntu (General Purpose Operating System).

Voor dit soort omgevingen hoor je gebruik te maken van een Dedicated Operating System die speciefiek gemaakt is voor de doeleinden waar je het voor gaat gebruiken. In een kerncentrale wordt ook geen Windows gebruikt (hoop ik).

Helemaal vreemd is het dat ze al weken last hadden van BSOD‘s op een computersysteem dat het beheer van en toezicht op het boren regelde. Als er problemen zijn met zo’n cruciaal systeem, dan leg je toch het booreiland plat totdat je het probleem hebt opgelost. OK, het kost je een paar miljoen aan misgelopen omzet, maar scheelt je een paar miljard aan schade-uitkeringen.

Het is nu wachten op de eerste claim richting Microsoft, die BP hopelijk gaat verliezen. Ze hadden zelf zo slim moeten zijn om een goede infrastructuur neer te zetten, en zich niet afhankelijk hadden gemaakt van een GPOS!

3 thoughts on “Welke gestoorde regelde IT zaken voor BP

 1. Reactie gekopieerd van Nujij.nl, geplaatst door “Grueber″:

  Het platform was niet van BP en werd ook niet “bediend” door BP. Er was slechts een handjevol BP mensen op het platform. Het merendeel was Transocean.
  De getuige was chief engineer op het platform en in dienst van Transocean, niet van BP.

  Transocean zal zich hiervoor moeten verantwoorden.

  • Maar het platform was geleased door BP, dus zij zijn eindverantwoordelijke. Het punt blijft hetzelfde, je gebruikt geen General Purpose OS op zo’n omvangrijk systeem!

   • Reactie gekopieerd van Nujij.nl, geplaatst door “Grueber″:

    Wie wel of niet verantwoordelijk is voor het platform is nog niet duidelijk, hoewel BP aansprakelijk is voor de ramp. Gezien het feit dat het platform werd bemand door Transocean en het eigendom van Transocean is, is het aannemelijk dat Transocean uiteindelijk verantwoordelijk is voor het functioneren van het platform. Dat betekent niet dat BP niet eerst alles moet betalen, maar mogelijk wel dat BP die kosten deels kan doorrekenen aan Transocean.

    Verder is nog niet duidelijk welk besturingssysteem gebruikt is, het lijkt er alleen op dat het Windows is.

Comments are closed.