De wietpas. Een oplossing voor het verkeerde probleem

Marijuana

Al een tijd gonst het in de politiek. Er moet een pasjessysteem komen bij coffeeshops. Met als reden: buitenlanders mogen geen wiet kopen. Is wat voor te zeggen, het zorgt er in ieder geval niet voor dat het aantal drugstoeristen afneemt. Maar er is meer mis met dit is zo’n systeem nou echt nodig.

ID-Kaart

Nee. Iedere Nederlander van 14 jaar en ouder heeft verplicht een ID kaart (of andere legitimatie) op zak. Daarbij willen ze het pasjessysteem gebruiken om verbanden te leggen tussen de regelmatige bezoekers en eventuele strafbladen. Maar het kopen van wiet is gewoon legaal. Mag je dan zomaar onderzocht worden als je wat koopt.

Als je naar in de AppieHeijn een stukje chocola koopt wordt je ook niet geregistreerd. Dit terwijl de chocolade wereld niet helemaal koosjer is. Iedereen weet ondertussen wel van de slavendrijvernij en kinderarbeid van de cacaowereld. Toch wordt ik niet in verband gebracht met de misdrijven van de handelaren als ik een stukje koop. Waarom dan met wiet wel?

Het verplaatst het probleem

Mensen die drugs willen kopen en het niet meer via de Coffeeshop krijgen komen toch wel. Er ontstaat dan een markt waar vanzelf mensen inspringen. De straatverkoop zal hard groeien, en de bijbehorende overlast ook.

Het voordeel van het huidige systeem is de centralisatie van de kopers. Ze gaan naar een winkel, die goed in de gaten te houden is. Geen onduidelijke handel op straat. Duidelijke grens tussen hard en softdrugs en ga zo maar door.

Het gedoogbeleid heeft zich dubbel en dwars bewezen. Zelfs omringende landen hebben dat gezien en de eigen regelgeving daar op aangepast.

Hoe dan oplossen?

De achterkant. Daar zit het echte probleem met harde criminelen. Maak de hele keten legaal. Dan is het te controleren. Misdaad is dan niet meer nodig om coffeeshops te bevoorraden. Zoals het nu gaat is het in ieder geval onhoudbaar. De voorkant legaal, maar de productielijn niet.

Nederland staat ondertussen voor een keuze. Of alles legaal. Of alles verbieden.