Willen we het WK wel in Nederland

NL - BE - WK

Zoals iedereen weet is Nederland (samen met België) druk bezig om het WK 2018 (en als dat niet lukt het WK 2022) binnen te halen, alsof het een nieuwe klant is. Maar zouden we dit wel moeten willen? De laatste tijd hoor je geregeld over vreemde voorwaarden die de FIFA heeft gesteld, en over vreemde regels die de FIFA eist.

Het een en ander zou allemaal niet zo erg zijn, als er transparantie zou zijn. Maar die transparantie is ver te zoeken. Iedereen heeft wel een aantal, op zijn zachts gezegd, vreemde maatregelen voorbij horen komen. Zo hoeft de FIFA geen belasting en BTW te betalen (waarschijnlijk), krijgen ze toestemming om over de vluchtstrook te rijden, of worden er rijstroken speciaal afgesloten om zo FIFA bobo’s snel rond te kunnen rijden. En mogen ondernemers in een straal van 2 kilometer om een stadion geen reclame voeren.

Geen belastingen

Het gerucht gaat dat de FIFA (en haar medewerkers) straks geen belastingen hoeven af te dragen in Nederland, geen BTW, geen accijns, etc. Maar volgens wetgeving kan dit helemaal niet, al zegt onze vriend “Klink” toch wat anders:

,,Alles kan binnen de geldende nationale en internationale regels.” Maar mocht dat toch nodig zijn dan wil Klink desnoods de wet aanpassen om de vrijstelling mogelijk te maken.

Bron: Nederlands Dagblad

Transparantie

Zo heel transparant is deze hele operatie niet, het zogenaamde BIDBOOK staat netjes online, maar achter een username/wachtwoord scherm met de melding “Toegang tot dit gedeelte van www.thebid.org is uitsluitend voor FIFA.”

Waarom, is het geheim wat er in dat boek staat. Of wordt dan duidelijk wat het allemaal moet gaan kosten. Of wordt dan duidelijk wat voor een voordelen de FIFA allemaal krijgt. Of wordt dan duidelijk hoeveel het eigenlijk gaat opbrengen voor Nederland, en dat dat minder is dan de totale kosten en misgelopen belastinginkomsten.

Stadions

En dan de stadions, zijn deze allemaal geschikt? Nee! Alle stadions die meedingen moeten worden aangepast (al dan niet tijdelijk). Het is nog niet duidelijk wie dat gaat betalen, maar waarschijnlijk zijn dat niet de voetbalclubs. En hoogstwaarschijnlijk wordt de rekening uiteindelijk betaald met onze belastingcenten!

Kosten voor de Bid

Voordat we het WK überhaupt binnen hebben, wordt er al flink geïnvesteerd. Het WK Bidboek is geschreven door een groot team rijkelui. En hoogstwaarschijnlijk voor een leuk bedragje per maand. Daarnaast, moet dit Bidteam geregeld een reisje maken. Allemaal om lekker te netwerken, want dat is natuurlijk hard nodig.

Ben je tegen dan?

Nee, ik ben niet tegen een eventueel WK in Nederland en België, mij persoonlijk lijkt het wel leuk. Een groot sportevenement is altijd goed. Maar ik erger me aan de onduidelijkheid, de geslotenheid en de elitaire opstelling van het BID team. Wees eerlijk en duidelijk, geef de Nederlanders de mogelijkheid om ja of nee te zeggen. Niemand weet of de Nederlandse bevolking hierop zit te wachten.