Zodra wetgeving een gezicht krijgt moet het ineens anders!

Gerd Leers

Momenteel is de Tweede Kamer in de ban van een klein meisje (Sahar Hbrahimgel, 14 jaar) dat waarschijnlijk wordt uitgezet. Minister Leers van Asielzaken blijft bij de uitzetting. En eerlijk gezegd heeft hij gelijk. Voordat je me gaat afbranden, vraag ik je eerst zorgvuldig verder te lezen.

Regels zijn regels

De politiek heeft bepaald dat er grenzen zijn aan de asielprocedure. Wie geen verblijfsvergunning krijgt moet terug. Dat er altijd schrijnende gevallen zijn, was bij voorbaat al bekend. Toch heeft de meerderheid in de Kamer besloten dat de huidige regels nu gelden.

Als nu dit meisje en haar familie alsnog een verblijfsvergunning krijgen, wordt er een precedent gecreëerd waar andere uitgeprocedeerde asielzoekers gebruik van kunnen maken. Hierdoor wordt de huidige wetgeving nutteloos.

De politiek is voor beleid, niet voor individuele gevallen

De politiek, en in dit geval helemaal, laat zich leiden door emoties. De taak van de politiek is om het beleid uit te stippelen en wetten voor dat beleid te maken. Individuele gevallen horen niet in de kamer besproken te worden. Hiervoor hebben wij de rechters.

Wel kunnen ze individuele gevallen gebruiken om aan te tonen dat de huidige wetgeving niet klopt.

De regels kloppen niet!

Dat de regels niet kloppen lijkt mij evident. Als een gezin hier tien jaar is en vijf keer een asielprocedure heeft kunnen starten is het systeem verkeerd. Hier zou wat mij betreft de aandacht naar toe moeten gaan. Stop met de mogelijkheid om 5 keer een asielaanvraag te doen. Eenmaal afgewezen is afgewezen.

Deze familie heeft tien jaar lang in Nederland gewoond en geleefd. En dat is de schuld van het systeem. Asielzoekers zouden binnen 1 jaar duidelijkheid moeten hebben, en ook daadwerkelijk teruggestuurd moeten worden als blijkt dat ze niet voldoen aan de asieleisen.

Wat mij betreft mag ze blijven, maar anderen dan ook

Ik pleit voor een generaal pardon. Ja, weer eentje. Iedereen die langer dan 5 jaar bezig is met een asielaanvraag moet kunnen blijven. Voor nieuwe asielaanvragen moet de termijn van 1 jaar gaan gelden. Ook moet het niet meer mogelijk zijn om meerdere aanvragen in te dienen.

Eenmaal afgewezen is afgewezen, waarbij ik wel wil opmerken dat er een mogelijkheid moet zijn om naar een rechter te stappen als er onrechtmatigheden optreden.  Maar al met al zou een asielprocedure, inclusief rechtelijke uitspraak niet langer moeten duren dan 1 tot maximaal 1,5 jaar. Duurt het langer dan die bovengrens door de bureaucratie zou je eigenlijk automatisch een verblijfsvergunning moeten krijgen!

Wellicht dat de invulling iets anders wordt, maar zoals het nu gaat gaat het niet goed. De politiek moet zich niet bezig gaan houden met deze schrijnende gevallen. Daar zijn ze gewoonweg niet voor!

3 thoughts on “Zodra wetgeving een gezicht krijgt moet het ineens anders!

 1. Reactie van Tofik Dibi (Groenlinks) via twitter:

  @berckm Interessant. Feit is dat discretionaire bevoegdheid v minister juist zorgt voor politiek debat als beleid een gezicht krijgt.

  bron

  • Ik ben aanhanger va de PVV en tegenstander van migratie naar Nederland maar Sahar moet blijven! Ze heeft meer dan voldoende aangetoond volledig geintegreerd en Nederlands te zijn. Dan is het waanzin om haar terug te sturen naar de Middeleeuwen. Procedures en precedentwerking zijn van ondergeschikt belang en niet relevant in deze zaak.

   • Zo werkt het niet. Op die manier mag iedereen blijven… Dat is niet wat links en rechts willen.

    Ik pleit voor duidelijkere regels. Na x jaar nog steeds hier automatisch een verblijfsvergunning. Maar na 1 afwijzing (inclusief eventuele bezwaarprocedure) ook direct weg.

    Het geval Sahar is typisch wat er gebeurt als het te lang duurt. Door haar en haar familie te laten blijven, hebben andere asielzoekers die hier kinderen hebben laten opgroeien ineens de mogelijkheid om ook te blijven.

    De regels zijn er niet voor niets. Waar ik voor pleit zijn betere en duidelijkere regels. Zodat situaties als deze niet meer voor kunnen komen.

    En ja van mij mag ze blijven, maar ik vind de huidige regels ook veels te streng!

Comments are closed.