Google Wave, wat is het?

gw

Google komt binnenkort met een nieuwe web-app. Nou ja, web-app. Veel meer dan dat eigenlijk, open protocol, open platform en open user interface zijn de drie belangrijkste pijlers.Valt je op dat bij alle drie de “pijlers” “open” staat?

Google zegt de e-mail killer app gevonden en zijn deze momenteel aan het ontwikkelen.

Na mijn uitgebreide uitleg over wat het zou kunnen zijn, staat een youtube video waarin google zelf verteld wat het nou eigenlijk allemaal is.

Object, protocol?

Google Wave is eigenlijk niets meer en niets minder dan een nieuw protocol. Het is te vergelijken met SMPT bijvoorbeeld. Maar waar ligt de kracht van dit protocol. In plaats van het bericht als uitgangspunt te nemen hebben ze bij Google het gesprek als uitgangspunt genomen. Het gesprek als object. Nu zal je denken: “ja en wat maakt dat nu zo anders dan?” Nou, een hoop!

In e-mail is het bericht, het object. Dit betekent, dat iedere reactie een eigen entiteit is op internet, de mail server en de client. Wat Google doet met Wave is het gesprek centraal zetten. Dat is de kern van Wave. Gelukkig zijn ze zo slim geweest, om het protocol zo op te zetten dat niet iedere keer het hele gesprek (de wave) over de lijn wordt gestuurd, maar alleen hele kleine stukjes…


Die “kleine stukjes” zijn de toetsaanslagen of items die je op de Wave hebt ge-dropt. Door dit duidelijk verschil met e-mail wordt het mogelijk om niet asynchroon, maar synchroon en asynchroon met elkaar te communiceren.

Tot zover heb je realtime Instant Messaging en e-mail gecombineerd. Leuk, maar dat is nog niet alles. Google Wave doet nog veel meer dan dat.

ms

Transactielog

Omdat de Wave wordt samengesteld uit gebruikersacties, gebruiker, tijd, datum, plaats(?), data (de geschreven tekst) en alle mogelijke alle andere metadata die je je kan bedenken. En door deze data beschikbaar te stellen als dataobjecten krijg je een hele krachtige database van je conversatie.

Door hier heel intelligent door te indexeren (wat deed google toch zo goed?) wordt dit , op het eerste gezicht eenvoudige protocol, best krachtig. En misschien wel toch die e-mail killer. Want we zijn er nog niet.

Platform

Google zal zelf waarschijnlijk als eerste het publieke Wave platform gaan bieden, zeer waarschijnlijk op http://wave.google.com. Maar, google biedt haar eigen code aan, aan een ieder die ook een platform wil gaan bieden. Hierdoor is het mogelijk dat ontwikkelaars eigen clients en servers gaan ontwikkelen. Dus wave.microsoft.com,wave.jouwzaak.nl en wave.0308783450.nl zullen mogelijk zijn.


w

UI geeft nog meer mogelijkheden

Google is goed op weg in de user interface. Hij oogt eenvoudig, simpel, maar biedt heel veel functionaliteiten. Zo op het oog lijkt het intuïtief te werken, drag en drop, content herkenning, etc. Goed gekeken naar apple ?? Verder is de interface eenvoudig uitbreidbaar en biedt google ontwikkelaars voldoende informatie.

Maar hiervoor verwijs ik je toch echt door naar de video. In een 1 uur en 20 minuten durende demo laten ze de kracht van google wave zien. De zaken die er voor mij echt uitspringen in de video zijn: de bot’s, (Spelly, Linky, Bloggy, Searchy), realtime communicatie over http, en de rijke user interface die google heeft ontwikkeld.

Bedenkingen

Google zelf zegt, dat alles wat ze voor Wave maken/ontwikkelen als open source zal worden vrijgegeven. Ze zeggen nog niets over een licentiemodel, reclames of privacy…

Maar omdat zij waarschijnlijk als eerste een goede client bieden, hebben zij een hele grote kans om de grootste provider te worden. Dit zou betekenen dat zij een heel groot deel van de wereldse ‘waves’ (of e-wave’s als je wilt) in handen krijgt. Nog meer data om door te spitten, nog meer big brother google. En alle zet hier alle andere bezwaren tegen google maar neer.

Dus ondanks dat google het Wave protocol open aanbiedt en anderen de kans geeft om ook aanbieder van wave te worden zie ik hier nog wel een probleem.

Nu is het nog wachten op het moment dat wave.google.com in beta gaat. En vooral op het moment wanneer het live gaat 😉