Balkenende had gelijk!

Jan Peter Potter

Met pijn in mijn hard ben ik dit weekend tot de conclusie gekomen dat Jan Peter Balkenende toch wel heel erg gelijk had. Hij was het die kwam met de ‘slogan’ Normen en Waarden. En signaleerde als een van de eerste het ontbreken van deze Normen en Waarden in Nederland. Toentertijd deed ik dit af als christelijk geneuzel en CDA-betutteling. Maar dit weekend kwam ik tot de conclusie dat deze Harry Potter look-a-like toch wel gelijk had.

Om duidelijk te maken zal ik een aantal situaties schetsen, waaruit duidelijk blijkt dat Nederland een grote asociale bende geworden is. De eenheid en bindende elementen zijn zo goed als verdwenen uit Nederland. Respect voor elkaar is compleet verdwenen, en

Voorbeeld 1) Sinterklaas intocht

Dit weekend, afgelopen zaterdag ben ik met mijn dochter Sinterklaas binnengaan halen in het dorpje waar ik ben opgegroeid. De intocht gebeurde bij de veerpont langs de rijn. De goedheiligman kwam, zoals het hoort, met een bootje aan land en trok met zijn gevolg (de pieten) door het dorp. Allemaal heel gezellig en gemoedelijk zoals je kan verwachten bij zo’n volksfeest.

Dit bleef gezellig, totdat we met de hele stoet over de ‘rijksweg’ heen moesten. De stoet zou zo’n 400 meter over de rijksweg heen moeten voordat ze weer verder het dorp in konden. En daar begon het typerende gedrag van de huidige Nederlanders.

Zodra de stoet de weg op ging, begonnen heel veel automobilisten te toeteren en te ‘drukken’. Even wachten is blijkbaar te moeilijk. dit gedrag van de, vooral wat oudere autochtone Nederlanders, is typerend. Mensen kunnen niet meer het geduld opbrengen om eventjes te wachten. “Sinterklaas is leuk, als ik er maar geen last van heb.”

Voorbeeld 2) PVV Kamerleden

Kijk je naar de samenstelling van de PVV Kamerleden, dan is een groot deel in opspraak geweest. Vaak voor geweld of agressie. Maar ook fraude en oplichting komen voorbij. Dit geeft heel duidelijk aan dat de PVV Kamerleden er alleen maar zitten voor eigen gewin. Anders waren ze wel eerlijk geweest richting hun grote leider.

Maar Geert gaat zelf ook niet vrijuit. Door bijvoorbeeld een “Lucassen” te laten zitten waar hij zit, liegt en bedriegt hijzelf ook. Hij heeft zelf immers een aantal jaar terug geroepen dat mensen met een crimineel verleden (strafblad) niet als kamerlid zouden mogen werken.

Als Geert zo eerlijk zou zijn, had hij direct Lucassen uit zijn fractie geschopt. Ik snap wel waarom hij dat niet doet, hij raakt namelijk zijn ‘macht’ over het kabinet kwijt als hij ook maar een lid van zijn fractie verliest.

Voorbeeld 3) “Het vergeten koffertje”

Deze maand heb ik er al over geschreven. Kort samengevat, een meneer vergeet zijn koffertje, en wordt daarom opgepakt wegens onrust verstoring. Dit voorbeeld laat goed zien dat de verharding is doorgedrongen bij alle lagen van de bevolking. Als een agent al bang is voor een koffertje, en daarvoor een hele wijk afsluit. Wat doen ze dan als er echt iets aan de hand is. De hele stad direct evacueren? Iedereen die in de buurt is geweest oppakken?

Als de politie zo’n koffertje al niet meer gewoon teruggeeft en de meneer in kwestie vertelt dat hij dat echt niet meer moet doen. Wat doen ze dan als ik een agent aanspreek, om de weg te vragen bijvoorbeeld. Wordt ik dan ook tegen de grond gesmeten wegens het dreigend overkomen op een agent? Het is een beetje vergezocht, maar als de ‘beveiligers’ van ons land niet meer normaal kunnen reageren, wie kan dat dan nog wel?

Voorbeeld 4) Het falen van de zorgsector

Ook in de zorgsector heeft het ontbreken van Normen en Waarden toegeslagen. De oorzaak, managers die er zitten voor eigen gewin. Die managers roepen naar de werkvloer dat er nog maar 30 seconden staat voor het aantrekken van een sok, 1 minuut voor het verschonen van een luier. Want het moet allemaal goedkoper.

Wat die managers daarna doen, is zichzelf op de borst kloppen met een dikke bonus en salarisverhoging. Hij heeft namelijk zijn bezuinigingstarget gehaald. En dat geld wat ineens overblijft moet toch ergens heen. Dus salarisverhogingen en bonussen kunnen omhoog. Dit gedrag is typerend voor managers binnen de overheid en zorgsector.

De oplossing

Die is lastig, maar begint bij ons het ‘klootjesvolk’. We moeten met ons allen wat meer aan elkaar denken. Iedereen moet elkaar de ruimte geven. We moeten stoppen met het ‘ikke, ikke, ikke gedrag’.

Maar we moeten ook stoppen met de schuld neer te leggen bij de ander. Dus ook niet bij de allochtoon of asielzoeker. De tolerantie moet weer terugkomen in Nederland. De gezelligheid op straat moet weer terug. We moeten elkaar weer gedag zeggen op straat en een praatje maken met de buren over hoe slecht het weer wel niet is.

3 thoughts on “Balkenende had gelijk!

 1. Het is alleen jammer dat de -licht getint noord-afrikaans uiterlijke hebbende jongemannen op gestolen gilera runners die elke week in opsporing verzocht de show stelen- (haha, stelen) jouw blog niet lezen. Als je ze een keer tijdens een roofoverval op een juwelier vriendelijk vraagt of ze alsjeblieft even netjes het glas heel willen laten wordt je overhoop geknald. Maar begin vooral bij jezelf. Ik zal ze wat meer ‘de ruimte geven’. Kopje thee anyone?

  Respect voor elkaar is al sinds de jaren ’90 verdwenen, vooral in de Randstad. Wat balkie deed was gewoon een open deur intrappen. Nou, nou wat visionair.

  Maar buurman, wat is het toch slecht weer hรจ?

  • Ken je de uitdrukking “een beter milieu begint bij jezelf” nog. Deze is nog steeds van toepassing. Maar dan niet op de groene boompjes en zure regen, maar op het leefmilieu.

   Het probleem van de “-licht getint noord-Afrikaans uiterlijke hebbende jongemannen” zoals jij omschrijft los je daar niet mee op. Maar als je mensen al niet eens meer het fatsoen hebben om kleine kinderen hun Sinterklaas intocht rustig te laten vieren is er toch wel wat meer mis dan een paar criminele rotjochies.

   Dat is mijn punt.

   En over dat weer zijn we het ook al niet eens. Heerlijk man, die sneeuw en kou ๐Ÿ™‚

 2. Oke laat ik het kort en krachtig nuanceren. De gemiddelde nederlander is nog altijd behoorlijk tolerant, vrijdenkend, en empatisch onderlegd. Maar er zijn altijd uitzonderingen.

  Een paar ouwe lullen met hun auto op de rijksweg die geen geduld hebben om op een paar sinterklaas-vierende kinderen te wachten is mijn insziens geen goede referentie met ‘de normen en waarden in Nederland’.

  Ik ben trouwens gek op sneeuw ๐Ÿ˜€

Comments are closed.