De Nederlandsche taal en het internet!

dyslexie

Iedereen kent ze wel, van die zogenaamde dyslectici die helemaal geen last hebben van dyslexie, maar van het ‘ikbenluienhebgeenspellingscontrole”-typetjes. Die typetjes zie je geregeld voorbij komen in fora met berichten als “Ik stel me eigen ff voor!”, “Ik hep ook zo’n outo!” of “ik heb heel veel te melden maar gebruik geen kommas punten of andere leestekens zo kan ik hele paginas voltipen en niemand die er nog wijs uit ken worden zonder deze texst vierentwintig x door te lezen en owee als er imand kritiek heft op mijn sgrijfsteil want dan wort ik boos en ga dan weg ofzo!!)!!11!”

Op zich kan ik best met deze mensen leven, ik negeer ze gewoon als ik ze in een forum tegenkom. Maar waar ik me nou enorm aan erger, is het lamme excuus dat gebruikt wordt door deze typetjes. Allemaal, maar dan ook echt allemaal gooien de “dyslexie-kaart” in de strijd als je een opmerking maakt over hun spelling en schrijfstijl.

Maar waarom nou een post hierover. Nou, omdat ik het belachelijk vind dat iedereen de dyslexie-kaart zomaar mag gebruiken. Dit is voor de mensen die daadwerkelijk last hebben van enige vorm van dyslexie een belediging.

Stel nou, dat je zelf last hebt van een dyslexie, en jij doet je stinkende best op een internetforum om zo goed mogelijk Nederlands te schrijven, je gebruikt zes verschillende spellingcontroles, je googelt ieder moeilijk woord en leest je reactie 60 keer na op stijl- en spellingsfouten. Als reactie op je stuk krijg je een reactie van iemand die niet die moeite heeft genomen, en als klap op de vuurpijl bij voorbaat de dyslexie-kaart uitspeelt. Daar zit je dan met je goede gedrag. Jij hebt je best gedaan om zo foutloos mogelijk Nederlands te schrijven, en dan komt zo’n tokkie voorbij die even laat zien hoe het niet moet.

Maar waarom is het nou zo erg, dat mensen onterecht claimen last te hebben van dyslexie? Nou stel je voor, jij hebt ADHD (dus echt, met diagnose, medicijnen etc., etc., etc.) en er komt een of andere moeder voorbij met een druk kind (gewoon druk, te veel suiker of zo). En die moeder gaat al bij voorbaat excuses maken voor haar drukke kind, en verteld je dat hij er niets aan kan doen want ADHD en zo. Ja want, dat stond laatst in de Ouders & Zo, dat ADHD zorgt voor drukke kinderen, en ja die van mij is zo druk dat moet ADHD wel zijn… Dan voel je je ook niet zo lekker lijkt me. Je, aangetoonde aandoening, wordt eventjes als labeltje misbruikt omdat dat voor moeders zo’n lekker excuus is om haar kind te mogen negeren!

Dit geldt voor dyslectici ook, die voelen zich ook misbruikt omdat iedereen die maar een beetje te lui is het labeltje misbruikt. En daarbij komt, als iedereen dat labeltje maar te pas en te onpas gebruikt, het begrip voor echte dyslectici verdwijnt. Mensen gaan denken “Daar heb je weer zo’n aansteller met zijn dyslexie.”

2 thoughts on “De Nederlandsche taal en het internet!

  1. Te ergsden zijn tegenen die te d en t (als sdam+ d of t) nied uit elkaar kunnen houten en dat lijkd indussen een grode meerterheid van Neterland de zijn. Men beweerd er op los en losd hier en taar naar believen een d of een t.

Comments are closed.