Hoe steekt de Nederlandse Gezondheidszorg in elkaar?

Rodekruis

Dat de zorg in Nederland een puinhoop is, weten we allemaal wel. Dat er belachelijk veel geld op de verkeerde plekken terecht komt is ook duidelijk. Ik heb geprobeerd alle partijen die geld krijgen van de zorgpremies en/of belastinggeld te achterhalen. Op een gegeven moment ben ik maar gestopt, omdat er zoveel partijen zijn. Hieronder het resultaat:

Maar voordat ik het overzicht ga geven, meld ik vast dat het niet volledig is. Er zijn zoveel partijen die iets met de zorg te maken hebben, dat het onmogelijk is om alle partijen te achterhalen. Daarbij, ik ben gestopt (vooralsnog) met het uitzoeken, want om volledig te zijn, moet ik naast alle reeds genoemde partijen ook nog eens in de AWBZ duiken. En dat is ondoenlijk voor iemand met weinig tot geen ervaring!

Betrokken partijen

Binnen de zorg zijn zoals ik al zei veel partijen betrokken. In dit overzicht probeer ik alle partijen op te sommen en kort te omschrijven wat ze doen. Ik heb me beperkt tot organisaties die geen zorg leveren aan patiënten/cliënten. Dus geen ziekenhuizen, woonhuizen, etc., etc.. Dus alleen partijen die iets te zeggen hebben of iets te zeggen willen hebben in de zorg.

Inhoudsopgave betrokken partijen:

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Dit ministerie bepaalt het beleid en de richting van de Nederlandse zorg. Daarbij heeft het de verantwoordelijkheid voor een hoop andere instanties die iets met de zorg te maken hebben.

Er zijn meer organisaties die onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van VWS vallen dan hieronder genoemd. Maar die hebben vooral met Welzijn en Sport te maken. Dit artikel focust zich vooral op de gezondheidszorg.

College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het CBG is de organisatie die beoordeelt of geneesmiddelen wel veilig zijn en doen wat ze zeggen. Daarbij zorgen ze voor de bijsluiters bij medicijnen. Hogere apothekerskunde dus!

Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg

Deze organisatie kan ik alleen maar omschrijven als “kapstok”-organisatie. Ze doen van alles, maar echte samenhang in de activiteiten heb ik niet kunnen ontdekken.

Inspectie gezondheidszorg

De Inspectie Gezondheidszorg is een best wel nuttige organisatie. Zij houden namelijk toezicht op alle zorgverlenende instellingen. Een waakhond, die de regels controleert is altijd nuttig.

Inspectie jeugdzorg

Hetzelfde eigenlijk als de Inspectie Gezondheidszorg, maar dan met de focus op jeugdzaken.

Nederlands Vaccin Instituut

Dit instituut is de inkooporganisatie, producent en distributeur van vaccins in Nederland. Daarnaast doen ze ook nog eens onderzoek naar nieuwe vaccins.

Het RIVM

Van de website zelf:

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is een kennis- en onderzoeksinstituut, gericht op de bevordering van de publieke gezondheid en een gezond en veilig leefmilieu. De kerntaken van het RIVM, die zowel in nationale als internationale context worden uitgevoerd, dienen als beleidsondersteuning voor de overheid.

Dit doen ze vanuit drie afdelingen (in de context zorg), het Centrum invectieziektebestrijding”, de “Sector Volksgezondheid en zorg” en de “Sector Voeding Geneesmiddelen Consumentenveiligheid”.

En wat leveren ze dan op of doen ze nou echt, hoor ik je vragen. Nou best veel eigenlijk, naast het in de gaten houden van vogelgriepen en varkenspesters onderzoeken ze vrouwen op borstkanker, worden baby’s op verschillende aandoeningen gecontroleerd, regelen ze de vaccinaties in Nederland en meten ze van alles en nog wat van de zorg.

De zorgverzekeraars en consorten

Naast de bekende zorgverzekeraars, zijn er een aantal organistaties omheen opgetuigd die iets te zeggen hebben over de zorgverzekering, dekking, betalingen, etc. Omdat het niet nuttig is om alle partijen die een zorgverzekering aanbieden te noemen, is er hier gekozen om alleen de “consorten” op te sommen.

Branchevereniging Zorgverzekeraars

Hier zitten alle zorgverzekeraars in. Deze organisatie probeert maximale ondernemingsruimte voor zorgverzekeraars te creëren.

College voor zorgverzekeringen

Deze partij doet een aantal zaken, zoals:

  • Adviseren over de inhoud van het basispakket:
    Of te wel, ze willen/mogen meepraten over wat er wel danwel niet wordt vergoed. En wat hun betreft zo min mogelijk natuurlijk
  • Het verdelen van premiegelden onder zorgverzekeraars:
    Dit betekend, dat als jij meer kosten maakt dan gemiddeld, deze kosten uit andere potjes worden terugbetaald naar je zorgverzekeraar, risicoverevening noemen ze dat. Zonder deze risicoverevening zouden verzekeraars verliesgevende klanten weigeren.
  • En ze doen nog wat voor randgevallen en nietverzekerden.

Overige partijen

De Nederlandse Zorgautoriteit

Deze partij, kijkt of het met de marktwerking allemaal wel goed zit. Of te wel, nog een controlerende partij. Zelf noemt deze organisatie zichzelf “Marktmeester in de zorg” en “onafhankelijk toezichthouder op de zorg” (en die hebben we al toch, de Inspectie gezondheidszorg?)

Bent u er nog?

Nou ik niet meer. Ik ben gestopt met zoeken, want hoe harder ik zocht, hoe meer organisaties bezig zijn in en rondom de zorg. En allemaal betaalt met ons geld, of dat nou uit de zorgverzekeringspremies of belastinggelden komt, wij betalen het.

En dat moet en kan anders. Laat de overheid eerst eens alle organisaties in kaart brengen en dan grondig reorganiseren. Er zijn voldoende directieleden die ontslagen kunnen worden, wat (zonder wachtgeldregeling en oprotpremies) al gauw miljoenen kan besparen!

Daarbij, door te snoeien in de organisaties wordt het overzichtelijker en transparanter en KOST HET VEEL MINDER GELD.

1 thought on “Hoe steekt de Nederlandse Gezondheidszorg in elkaar?

Comments are closed.